Segítünk...

Koraszültél?
Koraszülött a gyermeked?

olvasd el

Segítünk...

Szülés – születés

Kora/szülésélmény feldolgozás

 

olvasd el

Segítünk...

Család- és párkapcsolat segítés

Perinatális szaktanácsadás

Hordozási tanácsadás

Veszteség- és gyászfeldolgozás

Nem választod...megtörténik...

Mese a mindenség kulcsa!

2013.01.14.


Volt gyermekkorodban kedvenc meséd? És mesehősöd? 

“Talán nincs olyan ember e világon, aki ne tudna legalább egy kedvenc mesét vagy választott mesehőst megnevezni. Ugye neked is van ilyen? Nem vagy kíváncsi, hogy vajon milyen életre szóló közvetlen és közvetett hatások érnek bennünket a mese, a kedvenc mesehős által?

A téma rengeteg megközelítési, bemutatási, elemzési lehetőséget rejt nem beszélve a szubjektivitásról. Ez alól mi sem vagyunk kivételek, megközelítésünk során csak felvillantunk olyan kevéssé ismert mindennapos és szakmai ismereteket, amelyek mindenki számára érdekességet, esetleg újdonságot és tanulságot is jelenthetnek.

Tovább...

Koraszülöttek Világnapja 2012

2012.11.11.

“Ecc – pecc – kimehetsz”

Tíz csecsemőből egy idő előtt jön világra. Világszerte.

A koraszülés minden tizedik kisbabát és édesanyát érinti hazánkban. Legtöbbször gondos orvosi felügyelet mellett sem előzhető meg. A koraszülött kisbabák már néhány órásan megtapasztalják a fájdalmat, a légzési nehézségeket, s nem kaphatják meg ugyanazt a törődést, szüleik simogatását, mint időre született társaik. Első heteik, hónapjaik rideg körülmények között, fájdalmakkal telnek.

Tovább...

Keveset bukfenceznek, agyilag túlpörögnek a mai gyerekek

2012.10.26.

A szakemberek szerint a mai gyerekek idegrendszerének sokkal több ingert kell feldolgoznia,és ehhez minél több mozgásra lenne szükség. Ehhez képest általában egy tanterembe zsúfolva, a szabad levegőn csak keveset tartózkodva töltik napjaikat az iskolában, ahol a 45 perces tanórák általában már ingerszegények számukra.

Forrás: AFP“A mostani gyerekek mások, mint a régiek. Sokkal több ismerettel kerülnek iskolába, mert már a korai időszakban sok információt gyűjtenek tévéműsorokból és filmekből, értenek a számítógéphez, a memóriájukban pedig rengeteg képet tárolnak.

Tovább...

Miért van szükség pszichológusra?

2012.09.27.

Mindannyiunk életében vannak nehéz időszakok, amikor úgy érezzük, elakadtunk. Nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, rosszkedv, szorongások, tartós betegségek nehezítik a mindennapjainkat; nem úgy halad az életünk, ahogy szeretnénk,nem tudunk megfelelni saját elvárásainknak, nem sikerül összeegyeztetni mindennapi szerepeinket.

Ezek gyakran pszichés illetve szervi betegségek formájában jelentkeznek. Ilyenkor érdemes pszichológus segítségét kérni, hiszen a klinikai pszichológia eszközeivel lehetőség van ezek szakszerű oldására, ezáltal az életminőség javítására. A pszichológus célja, hogy feltáró beszélgetéseink során segítsen összerendezni az esetlegesen összekavarodott szálakat, támpontokat adjon, segítsen olyan készségek kialakításában, amelyek segítik a boldogulást.

Tovább...

Segítség a koraszülött gyermekeknek

2012.09.24.

2012 májusában nyílt a Koraház. Elsősorban koraszülött gyermekeknek és családjuknak nyújtanak segítséget. A speciális igényű gyerekeknek játékos élményt nyújtó foglalkozásokat kínálnak a szakemberek.

Az izgő-mozgó tornán a babák együtt tornáznak édesanyjukkal. Itt elsősorban az egyensúlyt és a mozgáskoordinációt fejlesztik, játékok és mondókák segítségével.

A Koraházban gyógytornászok, gyógypedagógusok, pszichológusok foglalkoznak a gyerekekkel. A szülőknek pedig lelki segítésnyújtást, tanácsadást biztosítanak.

 A KoraHázban készült  videó megtekinthető itt, klikk!

Koraház több programja térítésmentesen is elérhető. A foglalkozásokon koraszülöttek mellett, azok a gyerekek is részt vehetnek, akiknek például tanulási nehézségeik vannak, vagy szívesen játszanának együtt testvérükkel.

forrás: ZTV Híradó

Továbbá…

Tovább...

Mitől függ gyermeke iskolai teljesítménye?

2012.09.19.

Az iskolában elért siker vagy kudarc több tényezőtől függ. Sokan gondolják úgy, hogy ez csupán ész kérdése.Régebben még az is előfordult, hogy a szülők iskolai teljesítményére hivatkozva már az iskola kezdetén berakták egyik vagy másik skatulyába a gyermekeket. Tanítói pályafutásom kezdetén gyakran hallottam ilyen, és ehhez hasonló megjegyzéseket: ?Buta volt az apja is, mit várjunk akkor a gyermekétől?. Szerencsére ma már egyre ritkábban találkozok ilyen gondolatokkal…

…mert szép számmal vannak olyan tanítványaim, akik messze felülmúlták szüleik teljesítményét.

Tovább...

Kötődő nevelés a baba hordozásával kezdődhet...

2012.08.29.

A kötődő nevelés olyan gyermeknevelési stílus, amely arra irányul, hogy a kisgyerek és a szülők között erős, érzelmileg stabil kötődés jöjjön létre. Ennek a kötődésnek a talaján lesz képes a gyermek arra, hogy a világban és önmagában bízó emberré váljon, hogy tisztelettel és empátiával viszonyuljon majd másokhoz (hiszen őhozzá is így viszonyultak), hogy szeretettel teli kapcsolatokat tudjon kialakítani, de ne dőljön be kritikátlanul mindenkinek.

A kötődő nevelés alapelve, hogy a kisbaba és a növekvő kisgyerek érzelmi szükségletei éppolyan fontosak, mint a testiek. A testkontaktusra, hordozásra, szeretgetésre irányuló igényt éppolyan fontos kielégíteni, mint megetetni a babát, ha éhes, fölöltöztetni, ha fázik. Csak így tud egészségesen fejlődni. Fontos, hogy születésétől kezdve odafigyeljünk a babánkra, merjük követni az ő belső ritmusát, merjünk mindig válaszolni a hívására és kielégíteni a szükségleteit. – írja Schneiderné Diószegi Eszter, pszichológus.

A kötődő nevelés egyik tökéletes “eszköze” lehet a hordozás.

Tovább...

Ugye kinövi? - Remény és realitás

2012.07.30.

Ugye, kinövi?- gyakran elhangzó kérdés szülők részéről, ha gyermeküknél olyan betegség vagy rendellenesség mutatkozik, ami azonnal nem gyógyítható, nem korrigálható. Jön is rá a válasz: Ugyan, majd kinövi? Kérdés és állítás.

Tovább...

Tradicionális technika a gyermek szellemi-testi-lelki jólétéért?

2012.07.19.

Az érintés, a simogatás egyidős az emberiséggel, mióta “vagyunk” megérintjük, simogatjuk egymást. Simogatjuk gyermekünket, párunkat-, ha úgy tetszik a masszírozás ősi fogásait alkalmazzuk.

A masszázs az egyik legősibb és legkellemesebb természetes – káros mellékhatásoktól mentes – módszer a betegségek megelőzésére és a szellemi-testi-lelki állapot érintés-simogatás segítségével történő javítására ? fokozására.

Masszázs nagyon sok technikája ismert. A thai masszázs a legrégebbi és legnépszerűbb akupresszúrás alternatív masszázstechnika. Távol-keleti, ősi, tradicionális masszázsfajta, amely több ezer éves hagyományokon alapul.

Tovább...

Diagnózisok közt

2012.05.15.

Egy aggódó anyuka tollából…. Amikor az ember lánya hazatér koraszülött gyermekével az otthonába, azt hiszi: ó, innen már könnyű, a csata meg van nyerve!Részben…

A másféle csaták sorozata csak most kezdődik. A folyamatok,  sérülések specifikusan folytatódnak, kinél milyen problémák derültek/derülnek ki.
Egy hatalmas mutáns kérdőjellé változol. Minden érdekel, ami a gyermekeddel kapcsolatos, csüngsz a szakemberek szaván, mondatain. Százszor több információt szeretnél, mint amit kapsz, ezért szinte sosem vagy elégedett.

Tovább...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11
12