Koraszülöttek Világnapja

Koraszülöttek Világnapja

?Ecc – pecc – kimehetsz?

Tíz csecsemőből egy idő előtt jön világra. Világszerte.

A koraszülés minden tizedik kisbabát és édesanyát érinti hazánkban. Legtöbbször gondos orvosi felügyelet mellett sem előzhető meg. A koraszülött kisbabák már néhány órásan megtapasztalják a fájdalmat, a légzési nehézségeket, s nem kaphatják meg ugyanazt a törődést, szüleik simogatását, mint időre született társaik. Első heteik, hónapjaik rideg körülmények között, fájdalmakkal telnek.

A koraszülésen átesettek olyan problémákkal szembesülnek, amit azok a családok, akik a 3-4 kilogrammos mosolygós, egészséges csecsemőjüket tartják az ölükben, el sem tudnak képzelni. A korábban szült édesanyák hetekig, hónapokig nem ölelhetik meg gyermeküket, s környezetük gyakran megbélyegzi, magára hagyja őket. Egyedül, üres babahordozóval mennek haza a kórházból és nem kapnak elég segítséget.

November 17-e a Koraszülöttek Világnapja,

ezen a napon fordítsunk kiemelt figyelmet a kis hősöknek és szüleiknek,

minden tizedik családnak.

A KORE (Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület) olyan szülőkből áll, akik átélték a nehézségeket, és nagy elkötelezettséggel segítenek minden érintettnek. Törődéssel, meghallgatással, tapasztalatokkal, információkkal: csupa olyan dologgal, amiből kevés jut a koraszült anyukáknak.

A világnap alkalmából egyesületünk részt vesz az EFCNI európai betegjogi szervezet akciójában: kifeszített ruhakötéllel hívja fel a problémára a magyar társadalom figyelmét.

A ruhakötélen minden 10. mini zokni jelképezi a koraszülöttek apró lábacskáit.

Minden 10. család érintett.

forrás: www.koraszülött.com