Család- és párterápia

Család- és párterápia szolgáltatás

Vannak élethelyzetek, amikor egy családi, kapcsolati krízis feldolgozásához, vagy egy elakadásból való kibillenéshez külső támogatás szükséges. Ebben nyújthat Önnek segítséget a zalaegerszegi Életfa Műhely keretén belül igénybe vehető család- és párterápia.

A szolgáltatást nyújtók képzett családsegítő szakemberek:

Dr. Rosta Andrea okleveles mentálhigiénés családtudományi és családterápiás szakember

Jokhel Tibor okleveles szociális munkás, addiktológiai szakember, családterapeuta (h.)

A család- és párterápiáról

családA családterápia legfőbb jellegzetessége, hogy a kezelés egységének a család egészét tekinti, még akkor is, ha a tünethordozó gyakran csak az egyik családtag. A családterápia minden együttélő családtagot bevon a családterápiás munkába, hogy közösen dolgozzanak a család számára kívánatos változásért. A családterápiás folyamat jellemzően a családi interakciók, a családtagok közötti kommunikáció, a kapcsolati rendszer átalakítására törekszik, hogy ezzel változtassa meg a család működését.

 

A családterápia működése

A családterápia működési protokollját követve 90 perces ülésekben dolgozunk, kéthetenkénti (az eset súlyosságától függően akár hetenkénti) gyakorisággal. Az ülések lehetnek családi-, pár- vagy egyéni (szeparált) formában, akár egy folyamatban mind. Előfordulhat utánkövetéses ülés is, általában a folyamat lezárását követő fél-egy évvel. Egy családterápiás folyamat a rövid 5-6 üléses formától, a 15-20 ülésen át tart, ritkább esetben akár évekig elhúzódhat. A családterápiás folyamatban a koterápiás (két terapeutával való) működést követjük, ritkább esetben, az esettől függően előfordulhat az egy terápiás vezetés.

Kinek ajánljuk a család- és párterápiát?

Mindenkinek, aki úgy érzi, hogy élete irányításában elakadt, kapcsolati nehézségei vannak párjával, családtagjaival, amely konfliktusokat önerővel nem tudja megoldani.

A család- és párterápia segítséget tud nyújtani életciklus váltásokból adódó nehézségek (pl. első gyermek születése, család serdülőkorú gyerekkel, leválatlan gyermekes család, vagy a gyermekek kirepülése okozta szülői nehézségek), átmeneti elakadások esetén. A családterápia rendszerszemléletéből adódóan, az egyén szintjén zajló kríziseknek gyakran van családi vetülete is, így a családterápia hatékony tud lenni olyan esetekre, mint a depresszió, evési zavarok, szorongásos zavarok, pszichoszomatikus megbetegedések, krónikus betegségek, szexuális diszfunkciók, családi kapcsolati konfliktusok, szenvedélybetegségek (alkoholizmus, narkománia, játékszenvedély), vagy olyan krízisek esetén, mint a munkahely elvesztése, hűtlenség, válás, veszteségek és gyászreakció.

Hol talál meg bennünket?

Életfa Műhely, Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 63. (Dél-Hercegnője)

csaladterapiazeg@gmail.com