KoraHáz nyílik Zalaegerszegen

KoraHáz nyílik Zalaegerszegen

ZalaMédia online 2012. április Írta: B.K.

A zalaegerszegi székhelyű, két éve működő ?Korán érkeztem” Közhasznú Egyesület tagsága nagyot álmodott az elmúlt év vége felé. Civil szervezetként célul tűzték ki, hogy egy fejlesztő foglalkozásokat, közösségi életet biztosító házat hozzanak létre, amellyel nemcsak a koraszülöttek, hanem bármely más problémával küzdő gyermekeket és családjaikat tudják támogatni. Tervük néhány hónap alatt megvalósulni látszik. Május elején nyitják Zalaegerszeg belvárosában intézményüket, ahol többek között húsz szakember várja a betérő családokat.

bb-hajni 032

Civil szervezésű szakmai segítség a korababáknak

– Mindenkinek nyitva lesz a ház, legyen az sérült vagy egészséges gyermek, vagy felnőtt. Egészben szeretnénk kezelni a problémákat, testet, lelket, egyént és a családot. Nemcsak koraszülötteket várunk, hanem olyanokat, akik szülés közben sérültek, vagy betegen születtek. Azoknak is kínálunk lehetőségeket, akik óvodába, iskolába beilleszkedés előtt állnak, de problémával küzdő felnőtteket is szívesen látunk, alternatív terápiákat is kínálunk ? mondta Bognárné Bengő Hajnalka, az egyesület alapítója, elnöke, a ház megálmodója. Koraszülésben érintett anyukaként kezdett a nagy munkába, mellyel sorstársain tud segíteni. Az egyesület létrehozása mellett heti rendszerességgel szociális munkaként látogatja a koraszülött osztályon az anyukákat, hogy lelki támaszt nyújtson, információkat adjon át. Ennek érdekében kiadványokat és honlapot (www.koranerkeztem.hu) hozott létre. Fél éve havonta családi szombatra várja a családokat, ahol, míg a szülők szakértőkkel találkoznak, a gyerekek számára felügyeletet biztosítanak.

– Elérkezett a nagy kérdés, hogy marad ennyi az egyesület munkája, vagy kiegészítjük ezt szakmai programmal. Az utóbbi mellett döntöttünk. A KoraHáz napi nyitvatartással az egyesület központjaként lát el tanácsadást, irodai szolgálatot, befogadja a közösségi programokat, fejlesztések, foglalkozások, tréningek helyszíne lesz egyben. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a húszfős szakember gárdánkkal támogatni akarjuk a városban már meglévő segítő intézményeket. De tudni kell, hogy az állam nem mindenféle fejlesztő feladatot vállal magára és ugyanakkor Zalaegerszegen nagyon sok jó szakember található, akik foglalkozásokat vezethetnek. Az is nagy előny lehet a családoknak, hogy a fejlesztések egy helyen lesznek hozzáférhetők, rengeteg információval együtt, mely a hatékony segítség alapja. Nagyon fontos a megyei kórházban a koraszülött ellátás fejlett technikája, de ahogy a közvetlen életveszély elmúlik, a gépeken túl egyre nagyobb jelentőséget kap a későbbiek szempontjából az anyukák és a családok informálása, a jogos és kétségbeesett kérdések megválaszolása, a lelki traumák feldolgozása.

– Hol tartanak a munkában jelenleg?

– Megszólítottuk és folyamatosan tárgyalunk a szakemberekkel. Pályáztunk/pályázunk, kedvező elbírálásban reménykedünk. Adományokat, személyi jövedelemadó egy százalékát, eszköz segítséget szívesen fogadunk (részletek a honlapon). Az anyagi helyzetünkön lehetne mit javítani, de belevágunk. A ház komplexitása miatt országosan is egyedülállónak számít majd.

– Költségtérítéses lesz mindez a szülőknek?

– Miközben arra fordít hangsúlyt az egyesület, ami valójában nem pénz, hanem hozzáállás kérdése, a szakmai fejlesztést, a szakemberek munkáját sajnos nem tudjuk ingyen biztosítani. Viszont ők kisebb óradíjjal vállalták a munkát, mint a szokásos. Szinte összeegyeztethetetlen az a helyzet, ami a nagy tudású szakemberek munkájának az értéke és a családok anyagi helyzete között van. De lehetőséget szeretnénk biztosítani itt helyben, hiszen a babák nyolc, tíz százaléka koraszülött. De lesznek ingyenes programjaink is, így a fél éve működő családi szombat. Tudni kell azt is, hogy mostanra nőtt fel az első koraszülött nemzedék, akik párválasztás, gyermekvállalás korszakába értek. Az ő esetleges traumái még csak most fognak megmutatkozni, nekik is szeretnénk segíteni.

forrás: http://www.zalamedia.hu/kozelet/38368-korahaz-nyilik-zalaegerszegen.html