Korababa piknik strandidőben

Korababa piknik strandidőben

Részletek
Készült: 2012. június 19. kedd, 20:48
Írta: B.K.

Piknikhez ideális helyszínen, a zalaegerszegi Gébárti tó partján, árnyat adó fák tövében zajlott a II. Koraszülött PIC-nik Zalaegerszegen. Közel 500 érintett gyermek részvételét regisztrálták, így hozzávetőleg 2000 fő látogatta a rendezvényt. A program elnevezése ügyes szójáték, mely ötvözi a korán érkező babák családjának közösségépítő együttlétét, illetve az életük első néhány hetében meghatározó speciális ellátást végző osztály rövidítését (PIC, azaz Perinatális Intenzív Centrum).

Segítség a szülőknek, program a gyerekeknek

A szervező Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy támogassa a zalaegerszegi Perinatális Intenzív Centrumot. Az itteni eredményes szakmai munkának köszönhetően 2010-ben a legalacsonyabb, 2011-ben a második legalacsonyabb volt országos viszonylatban a csecsemőhalálozás. Ennek érdekében tavaly újszülött/koraszülött újraélesztő egységet vásároltak az osztály számára. Az idéntől pedig az alapítvány végzi Zala, Vas és Somogy megyében a koraszülöttek és beteg újszülöttek mentését, tudatta Járfás Tiborné titkár.

A mostani rendezvény azonban a jókedv mentéséről szólt. Ennek érdekében elsősorban a gyermekek szórakoztatásából, családi vetélkedőkből álló programot állítottak össze. Emellett a “Korán érkeztem” Közhasznú Egyesület szervezésében a szülőket megszólító, hasznos tanácsokat nyújtó előadások is elhangzottak.

– Tavaly, elsőre “túl jól” sikerült a program, s ezzel magasra tettük magunknak a lécet – summázta dr. Gárdos László osztályvezető főorvos, aki két évvel ezelőtt létrehozta a koraszülöttmentő alapítványt. – Ezt a szintet igyekeztünk megtartani most is, számos programmal. Ezek közül főleg a gyerekek aktivitására épített a 9 állomásos vetélkedő. Népszerű volt körükben a technikai -, a rendőr – és tűzoltó autó bemutató is. Nagyon sok felajánlás érkezett a tombolára, ami pozitív visszajelzés számunkra az érdeklődést és támogatást illetően. Már a reggeli nyitáskor sok résztvevő érkezett és a délelőtti órákban volt a legtöbb piknikező. Névadót is hirdettünk, az alapítványt jelképező maci figurát illetően, az eredményt majd később hirdetjük ki. Számos osztályos orvos, nővér és önkéntes is jelen volt a programon – nyugtázta a doktor.

Szintén az egyesületi tagok és segítők aktivitásának örülhetett Bognárné Bengő Hajnalka, a “Korán érkeztem” egyesület elnöke. Ők amellett, hogy a szülőket megszólító programokat szervezték (babahordozás, gyermekjátékok és mesék jelentősége, terápiás kutyák bemutatása), propagálták a közelmúltban Zalaegerszegen nyílt KoraHáz működését is.

– Meglepően sokan tudnak a ház működéséről. Mindennap délelőtt tanácsadásra várjuk ide a szülőket, délutánonként pedig szakemberek vezette fejlesztő foglalkozások zajlanak a gyerekek számára. Terveink között van elsősorban az anyák számára “Lélekringató” program bevezetése, mert azt tapasztaljuk és ebben a mai piknik is megerősített, hogy a szülők akarnak valahová tartozni, ahol a szülői szerepekkel kapcsolatban kapnak segítséget, akár koraszülött, akár egészséges vagy sérült gyermeket nevelnek.

Forrás: ZalaMédia Online