Enni vagy nem lenni? – Szakmai Nap 2019

Enni vagy nem lenni? – Szakmai Nap 2019

A “Korán érkeztem” Közhasznú Egyesület 2012 óta szervez a Koraszülöttek Világnapjához kapcsolódóan Szakmai napot.
Az Egyesület szakmai mfb_borítóunkájának kiemelt küldetése, hogy az érintett családokkal kapcsolatba kerülő összes szakmacsoportot megszólítsuk, közös gondolkodásra hívjuk. Minden alkalommal egy-egy témát járunk körbe a Szakmai napon.
Az idei év témája egy igazi szakmai csemege, kivételesen izgalmas, érdekes és egyre többeket érdeklő és érintő téma: Enni vagy nem lenni? Befogadás-elengedés. Reguláció – önszabályozás-kialakulása és elakadásai az alvás, evés, ürítés folyamatában


A “Korán érkeztem” Közhasznú Egyesület a Koraszülött Gyermekekért és Családjukért tisztelettel meghívja Önt és Kollégáit a

Koraszülöttek Világnapja 2019″ alkalmából megrendezésre kerülő SZAKMAI NAPJÁRA!

Időpont: 2019. november 28. csütörtök 9,00- 15,30 óra

Helyszín: Apáczai Csere János Művelődési Központ – 8900 Zalaegerszeg, Apáczai tér 5. 

Szakmai nap témája: Enni vagy nem lenni?

Rendezvény fővédnöke:

Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere

Rendezvény szakmai védnökei:

Gellén Melinda Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója

Földvári Nagy Zsuzsanna Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke


Szakmai Nap programja:

9,00 – 9,30      Regisztráció

9,30- 10,00    Köszöntők

10,00- 13,00  Előadás: Enni vagy nem lenni?

Befogadás-elengedés. Reguláció – önszabályozás-kialakulása és elakadásai az alvás, evés, ürítés folyamatában

Előadó: Molnár Judit Eszter klinikai szakpszichológussal, kiképző pszichoterapeuta, jungi analitikus pszichoterapeuta

Az elmúlt években a regulációs zavarok gyakorisága drámai mértékben megnőtt. Az elemi életfunkciók önszabályozása az újszülöttkortól kezdve természetes ívben alakul-, ha a körülmények ezt biztosítják.

Mi zökkenti ki ezt a természetes folyamatot? Miért utasítja el az evést egy szomatikusan egészséges csecsemő? A hibás környezeti ? családi és szakmai elvárások, megoldási módok hogyan hatnak s mélyítik az elakadásokat? Súlygyarapodás leállása, álometetés, pépes ételnél való elakadás, a szonda és a PEG hosszú és rövidtávú negatív hatásainak elemzésével érthetőbbé válik a probléma eredete.

A megnyugtatás, az alvás s a székletvisszatartás (illetve csak pelenkába ürítés) nehézségeinek áttekintésével érintjük az előadásban az önszabályozási elakadások teljes spektrumát. A segítő beavatkozás a kapcsolati s a gondozói gyakorlatból fakadó nehézségekre is megoldásokat kínál. Valamennyi témánál esetismertetések teszik ?fogyaszthatóbbá? az elméleti ismereteket.

13,00- 13,45 Büfé ebéd

13,45- 15,30 Műhelyfoglalkozások

Figyelem: Jelentkezéskor kérjük a témaválasztást! A műhelyfoglalkozásokon a részvételi létszám korlátozott, jelentkezés sorrendjében történik.

A Szakmai Nap regisztrációhoz kötött (megadott Jelentkezési lapon vagy https://forms.gle/LCr1Ch5ZSfTqHdZT9 ) ingyenes program!

 


Műhelyfoglalkozások:

Műhely1:     Pelenkán innen és túl a XXI. században ? egy legújabbkori regulációs zavarról

Molnár JuditVezeti: Molnár Judit Eszter klinikai szakpszichológussal, kiképző pszichoterapeuta, jungi analitikus pszichoterapeuta

Az elmúlt évtizedben mind gyakoribbá váló jelenség, hogy a székletürítés szabályozása kialakul ugyan 2-3 éves korban, ám továbbra is kizárólag pelenkában történik. Praxisomban, miként korosztállyal foglalkozó kollégáknál is tipikusan, mind gyakrabban találkozom 4, 5, 6 éves gyermekekkel, akinek ez a székletürítés egyetlen lehetséges módja. ?Eszköz? hiányában akár hetes, tíznapos székletvisszatartás következik. A krónikus obstipáció szomatikus és szomatopszichés következményei egyre súlyosabbá válnak.

Az előadás leírja és értelmezi a viselkedés jellegzetességeit (pl. állvakakilás). Sorra veszi az elakadásban szerepet játszó okokat.

Milyen következményekkel járt az eldobható nadrágpelenka elhúzódó használata a korábbi szoktatási gyakorlatra? A születésélmény, a kitolási szakasz nehézsége ill. hiánya hogyan kapcsolódik a székletürítéshez?

Az ürítésreguláció fejlődéslélektanilag optimális idejének elmulasztása nehézséget okoz. Hogyan jelennek meg és hatnak a szülők saját anális korszakára rétegzett tapasztalatai (indulatszabályozás, kényszeres tendenciák, maszat, rituálék)? Mi tartja fenn a csecsemőkori regressziót a székletürítésben? A jelenség bizarr, az érintett családokban és a szakemberekben egyaránt erős érzelmeket kelt (szégyen, tehetetlenség, düh, rettegés).

Áttekintjük a prevenciós lehetőségeket és a továbblépés, a gyógyulás módjait. Szülő-csecsemő pszichoterápiás gyakorlatom ezen a területen a kisdedkoron túl is eredménnyel használható, a kapcsolati tér gyógyító.

Kulcsszavak: székletürítési problémák, obstipáció, pszichoterápia 

Létszám keret: 25 fő

 


Műhely2:     Etetni és etetve lenni. Váltópontok, az elakadás és továbblendülés kulcs kérdései

lengyel annaVezeti: Lengyel Anna pedagógus, perinatális szaktanácsadó

A műhelymunkán résztvevők sajátélmény gyakorlat keretén belül tapasztalatot szerezhetnek az evés fejlődésében mérföldköveket jelentő fordulópontok jelentőségéről 0-5 éves kor közötti gyermekek esetén, az ezeknél jelentkező elakadási és tovább haladási lehetőségekről. Beszélünk arról és át is éljük azt, milyen nehezítettséget élnek át azok a gyermekek és szüleik, ahol a gyermek fejlődése lassabban halad vagy esetleg sajátos ütemű. Kitérünk a gyakran alkalmazott szülői/szakemberi működésmódokról, és azok hatásáról az evés fejlődésére.

A műhelymunka célja, hogy a családokkal dolgozó szakemberek nagyobb empátiával tudjanak a hozzájuk evésgondokkal érkező családok felé fordulni.

Létszám keret: 25 fő

 


Műhely3:     Családi titkok: Soványra-kövérre etetés

Vezeti: Takács Borbála tanár, pszichológus

Az evészavarban megnyilvánuló megoldatlan családi traumák-krízisek továbbadásának mintázatai.  Milyen hatása lehet a családi tudattalanban jelenlévő feldolgozatlan traumáknak?

Milyen összefüggésben áll mindez a családi rendszeren belül a gyermekek étkezésére, étkezési zavaraira? Miért éppen mi? Ki a hibás?

Tünetek-okok-következmények és megoldások esetvignettákon keresztül.

Érintett korosztály: kisgyermekkor, serdülőkor

Kulcsszavak: evészavar gyermekkori gyökerei, anorexia nervosa, bulimia nervosa, túlevéses zavarok, serdülőkor, esetvignetták bemutatása

Létszám keret: 25 fő


Műhely4:     Új utak a szülő-szakember kommunikációban–>online platformok

zsuzsiVezeti: Földvári Nagy Zsuzsanna tréner, esélyegyenlőségi szakember, KORE elnöke

Új kommunikációs csatorna a fb csoport. Szakemberek az érintett szülői csoportokban.

Releváns tudást, tapasztalatot lehet – e szerezni social media felületeken?

Miben segít bennünket a Facebook, hogyan kommunikáljunk ezeken a felületeken?

Létszám keret: 20 fő

 

 

 

 


Műhely5:     Hordozás, mint biológiai norma

evelintörök reniVezetik: Bauerné Bódi Evelin és Török Renáta hordozási tanácsadók

Amikor egy kisbaba megszületik evolúciós igénye, hogy karunkban hordozzuk.

A csecsemő olyan reflexekkel születik, aki azt várja édesanyjától, hogy megélhesse a testkontaktust.

Hogyan alakult a hordozás évmilliók alatt és az elmúlt 100 évben?

Milyen előnyök származnak a testkontaktus megéléséből a csecsemő, család és a társadalom tükrében? Mi történik, ha gyermekeink nem kapják meg a testközelséget?

A hordozott a csecsemő gátolt a szabad mozgásban? Milyen szempontok mentén lehet hordozni eszközben biztonságosan és egészségesen?

A 1.5 órás műhelymunka során áttekintés kaphat a fenti kérdésekre valamint igény szerint gyakorlatban is megtapasztalható demo baba segítségével a babahordozás eszközben.

Létszám keret: 10 fő


Bővebb információ és regisztráció:

 Bognárné Bengő Hajnalka

+36 30/2188-684

info.koranerkeztem@gmail.com