Korababám van, mit tegyek?

Korababám van, mit tegyek?

Bölcsőnyi bölcsesség.

Civil kezdeményezés a koraszülöttekért

Bognárné Bengő Hajnalka 2006 szeptemberében hozta világra – időnap előtt – ikergyermekeit a Zala Megyei Kórházban. Születési súlyuk együtt sem érte el az 1500 grammot.

Zalai Hírlap 2011. március. 28. hétfő | Szerző: Magyar Hajnalka

Négy és fél hónap után térhettek haza a kórházból, s az átéltek hatására érlelődni kezdett benne: valamit tennie kell! Hogy a gondolat mivé nőtte ki magát, arról az elmúlt hét végén számosan meggyőződhettek a Nyitott Ház Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben zajló kétnapos, Koraszülöttekről a koraszülöttekért című ismeretterjesztő rendezvényen, ami előadások, módszertani bemutatók sorával szolgálta a korababákat vagy egyéb sérült gyerekeket nevelő családok épülését.

– A 25. héten hoztam világra ikergyermekeimet, egy kislányt és egy kisfiút – folytatja történetét Bognárné Bengő Hajnalka szociálpedagógus, aki azóta életre hívta a Korán érkeztem közhasznú egyesületet. – Kisfiam két napot kapott az életből, a tehetetlen fájdalom maradt utána. Panna 550 grammosan a küzdés magasiskoláját megjárva mára gyönyörű, értelmes, zsiványka nagylánnyá cseperedett.

Mit süssünk? ? kezdené az ismert mondókát Godina Mónika gyógytornász az egyik bemutatón. Rántott husit! ? érkezik a válasz - Fotó: Katona Tibor Mit süssünk? ? kezdené az ismert mondókát Godina Mónika gyógytornász az egyik bemutatón. Rántott husit! ? érkezik a válasz – Fotó: Katona Tibor

Ha lecsukja a szemét, meséli, a mai napig újra átéli a négy és fél hónap történéseit. Hallja az inkubátorban fekvő aprócska életet fenntartó gépek kattogását, sípolását. Látja az éretlen kis testet körülölelő vezetékek, csövek labirintusát. Érzi a tehetetlenség és az állandó aggodalom bénító erejét, várja és egyben rettegi minden nap reggelét, mi történt éjszaka és mit hoz a reggel. És átéli újra és újra, amikor Panna 8 hetesen először szopott 5 grammot…

A csírázó gondolat két évvel később szökkent szárba, amikor lapunk több koraszülött baba édesanyját – köztük Hajnit – hívta beszélgetésre (Hány gramm az élet? ZH, 2009. október 9.)

– A találkozás során kiderült, mennyire hasonló nehézségekkel küzdöttünk nap mint nap, világossá vált, hogy sorsunk mennyire hasonló. De az is, hogy mi, szülők mennyi hasznos információt halmoztunk már fel korás témákban . Kitűnt, micsoda segítséget jelentett volna mindannyiunknak, ha egy tapasztaltabb anyuka már akkor megosztja velünk mindezt…

Ez a felismerés motiválta abban, hogy önsegítő, civil egyesületet hozzon létre, ami az érintett családok mellett e terület egészségügyi, szociális és oktatási szakembereit is felöleli. Egy éve alakult meg a Korán érkeztem egyesület, ami máris sokat tett az ügyért. Megalapították például a Koramama klubot.

Ma már ki mondaná meg róluk, hogy születésükkor fél tenyérben is elfértek? A koraszülött gyerekek m?sora nagy sikert aratott - Fotó: Katona Tibor Ma már ki mondaná meg róluk, hogy születésükkor fél tenyérben is elfértek? A koraszülött gyerekek m?sora nagy sikert aratott – Fotó: Katona Tibor

– Hetente visszajárunk a kórházba, megszólítjuk az érintett anyukákat, s próbálunk segíteni, akár a szülés utáni szociális ügyintézésben, akár az érzelmi válság kezelésében. A koraszülés ugyanis olyan sokként éri az embert, amit csak az ért meg igazán, aki maga is átesett rajta. Ha velünk, sorstársaikkal tudnak beszélgetni, ha tőlünk hallják, hogy mi mindent tehetnek a babájuk fejlődése érdekében, gyorsabban erőre kapnak.

A klub programokat kínál, vendégeket hív, masszázst, kézműves foglalkozást szervez, s már a veszélyeztetett kismamákra is kiterjed a figyelmük. A gyászmunkát sem söprik a szőnyeg alá, ha valaki elveszíti a babáját, számíthat a lelki támogatásukra.

Május végén a megyei kórházzal közösen korababa-találkozót szerveznek a gébárti kempingben, az országban ez lesz a harmadik ilyen rendezvény. Most pedig e kétnapos programmal léptek a nyilvánosság elé, aminek szakmai részét a jövőben akkreditált képzéssé szeretnék továbbfejleszteni.

– A rendezvény egyedülálló a maga nemében, hiszen egy külső, civil egyesület szövetkezett velünk a közös célokért – mondja a befogadó Nyitott ház módszertani intézet megbízott vezetője, Stummer Mária gyógypedagógus. – Azt remélem, hogy ezután nyitottabban viszonyulnak a korai fejlesztéshez az emberek, bátrabban lépnek be ide, s levetkőzik az előítéleteiket.

E két nap alkalom volt arra is, hogy az érdeklődők személyes kontaktust teremtsenek mind a kórház, mind a gyógypedagógiai intézmény szakembergárdájával. A program blokkokból építkezett. Pénteken az egészségügyi részben a koraszülöttek idegrendszeri, tüdő- és szemészeti problémáit taglalták a gyermekosztály neonatológusai; a korai fejlesztés technikáit, módszereit körüljáró blokkban egyebek közt a hidroterápia, a manuális technika, a Pető-módszer került bemutatásra.

A csecsemôhalálozási arányok országos és zalai viszonylatban is kit?nôek. 1970-ben még 35 ezrelék volt a halálozás, ma 5,1 ezrelék - Grafika: Urbanics Pál

A csecsemôhalálozási arányok országos és zalai viszonylatban is kit?nôek. 1970-ben még 35 ezrelék volt a halálozás, ma 5,1 ezrelék – Grafika: Urbanics Pál

A szombat reggel koraszülött gyerekek műsorával indult, amitől még az edzett szakember is elérzékenyült.

– Pedig már másodszor láttam – mondja dr. Gárdos László, a megyei kórház gyermekosztályának vezetője. – Természetesen valamennyiükre emlékszem, hiszen életük első heteiben szinte többet voltak velem és kollégáimmal, mint az édesanyjukkal. Most, hogy a kivetítőn felvillantak a születésükkor készült fotók, meg a cseperedésüket érzékeltető képek, igen jó érzés volt látni a tetemes különbséget.

Gárdos doktor a koraszülöttek életesélyeiről tartott előadást, s érintette a csecsemőhalandóság alakulását is.

– Vélhetőleg ez utóbbi az egyetlen olyan egészségügyi mutató, amiben Magyarország (5,1 ezrelék) jobb az EU átlagánál – mondja. – A zalaegerszegi adatokra (2,87 ezrelék) még büszkébbek lehetünk, a világ 224 országából csak Japán és Svédország előz meg bennünket. Egy olyan országban, ahol riasztóan fogy a népesség, nem kis dolog ez.

A nap folytatásában a szülők egyebek közt megtudták, milyen ellátásokra jogosultak speciális igényű gyermekük fejlesztéséhez; s nem hiányzott a pszichológiai megközelítés sem, hiszen nem könnyű megélni, hogy az anyuka esetleg hetekig nem ölelheti magához az inkubátorban fekvő kicsit. Ám lehet pótolni az elmaradt ölelést – derült ki Gaál Tímea pszichológus szavaiból… E blokkban a szeretetnyelvvel is megismerkedtek az érdeklődő szülők, mégpedig Panyi Katalin és Vas Éva drámapedagógus jóvoltából.

– Az erőszakmentes kommunikáció, illetve az öt szeretetnyelv szülőknek való átadásán fáradozom kolléganőmmel – mondja előbbi. – Öt módot mutatunk arra, ahogyan a bennünk lévő szeretet átadható, mégpedig oly mód, hogy azt a gyerek is egyértelműen érezze. Ez nagyon fontos, mert hiába van meg bennünk a szeretet, ha azt nem olyan nyelven fejezzük ki, amit a másik megért.

A megyei kórház számos szakorvosa, köztük dr. Gárdos László is elôadást tartott. Mellettük gyógypedagógusok, gyógytornászok, háziorvosok és szociális szakemberek is szóltak - Fotó: Katona Tibor A megyei kórház számos szakorvosa, köztük dr. Gárdos László is elôadást tartott. Mellettük gyógypedagógusok, gyógytornászok, háziorvosok és szociális szakemberek is szóltak – Fotó: Katona Tibor

Néhány érdeklődő szülőt is megszólítottunk.

– Lányom és fiam révén is érintettje vagyok a rendezvénynek – mondja Felsőné Szabolcs Tímea, akinek csemetéi a műsorban is felléptek. – Visszagondolva, hogy min mentünk keresztül a születésükkor, abszolút sikertörténet a miénk. Ugyanezt kívánjuk mindenkinek, s ebben szeretne segíteni a Korán érkeztem egyesület, amihez magam is csatlakoztam. Hiszen pontosan tudom, mit jelent koraszülött gyermeket nevelni.

Bíró Ildikó ikerlányai a lombikprogram keretében születtek 29. hétre: Bettina 990 grammal, Zoé Regina pedig 1200-zal.

– Negyedik próbálkozásra sikerült teherbe esnem, gondolhatni, milyen öröm volt az érkezésük – mondja a büszke anyuka. – Már nyolcévesek, s minden a legnagyobb rendben van velük. Azért is vagyunk itt, mert úgy éreztük, köszönetet kell mondanunk. Mindenkinek, aki az ide vezető úton támogatott bennünket.

Igen kis súllyal is megmenthetők
Koraszülésnek számít, ha a magzat a 37. hetet megelőzően, éretlenül hagyja el a biztonságot nyújtó anyaméhet. Zalában száz szülésből mintegy 8 zajlik le időnap előtt, s ez az adat évek óta nem csökken. Az okok sokfélék lehetnek, a genetikai hajlamtól kezdve a stresszen át a fertőzésekig. A megyei kórház koraszülött intenzív centrumában az 1500 gramm alatti babák 96,4 százalékát sikerül életben tartani. Az országos átlag 82,9 százalék.

Szerintem (Magyar Hajnalka jegyzete)
Aki szakmája vagy valamilyen érintettsége révén közel kerül a korababákhoz, szinte kivétel nélkül elkötelezettjévé válik ügyük segítésének. A kicsik elesettsége, kiszolgáltatottsága, s az ehhez párosuló szívós élni akarás erős nyomot hagy az emberekben. Ezt bizonyítja, hogy a konferenciára felkért tucatnyi előadó, ugyanennyi módszertani szakember, s a technikai háttér biztosítói valamennyien első szóra, a legnagyobb készséggel álltak az egyesület rendelkezésére. Emellett önkéntesek is közreműködtek a programon, az Apáczai-gimnázium és az egészségügyi főiskola hallgatói álltak helyt az egyesület tagjai mellett.

Kapcsolódó cikkünk:
Hány gramm az élet?