Gyermekápolási táppénz

2012. január 1-ével változások történtek a gyermekápolási táppénzt illetően!

Korababás Anyuka! Mint tudod sok koraszülött  – sajnos – hónapokig kórházi ellátást igényel. Erre az időre gyermekápolási táppénz járhat az anyukának! Azért  járhat és nem jár, mert válsztási lehetőséged van az ellátási formák közül, – amiről nyilatkozni kell! Így a baba megszületése után terhességi gyermekágyi segélyt (TGYS-t) vagy gyermekápolási táppénzt igényelhetsz.

Megéri számolni! 

Abban az esetben, ha a szülő ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre/baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre/gyedre is jogosult lenne, akkor csak az egyik ? saját választása szerinti ? ellátást veheti igénybe.(És természetesen csak az egyik ellátás vehető igénybe!)

 Ha a gyermeket koraszülöttként egészségügyi intézetben ápolják, gondozzák, az anya megszakíthatja a szülési szabadságot (azaz a TGYS-t) és az igénybe nem vett részt a gyermek intézetből elbocsátása után is igénybe veheti, a szülést követő egy éven belül.

Gyermekápolási táppénzre jogosult:

Gyermekápolási táppénzt a szülő a beteg gyermek ápolása címén veheti igénybe a gyermek 12 éves koráig. Az igénybe vehető napok számát befolyásolja a gyermek életkora mellett az is, hogy a szülő egyedülálló-e vagy sem. Gyermekápolási táppénzt az anya helyett az apa is igénybe veheti. A gyermekápolási táppénzes napok száma a gyermek két születésnapja közötti időtartamra vonatkozik (tehát nem naptári évre), a két születésnap között igénybe nem vett napok nem vihetők át.

Az igénybe vehető napok a következők:

 •  – a gyermek 1 éves koráig korlátlan (A táppénz az egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása, ápolása címén a gyermek egyéves koráig időbeli korlátozás nélkül jár!)
 •  – a gyermek 1-3 éves korában évenként és gyermekenként 84 naptári nap –  egyedülálló szülő esetén is
 •  – a gyermek 3-6 éves korában évenként és gyermekenként 42 naptári nap – egyedülálló szülő esetén 84 naptári nap
 •  – a gyermek 6-12 éves korában évenként és gyermekenként 14 naptári nap – egyedülálló szülő esetén 28 naptári nap

Kérelem beadása a beteg gyermek szülőjének munkáltatójához, egyéni vállalkozó esetében a székhelye szerint illetékes megyei (fővárosi) kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervéhez (a továbbiakban: egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerv).

 Az igénybejelentés napjától visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet érvényesíteni a gyermekápolási táppénz iránti igényt.

Nyomtatványok ugyanazok, amik a táppénznél szükségesek, azaz:

 •  – Orvosi igazolás a keresőképtelen állományba vételről
 •  – Kórház által kiállított igazolás
 •  – Orvosi igazolás
 •  – Foglalkoztatói igazolás táppénz megállapításhoz
 •  – Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához
 •  – Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és egészségbiztosítási ellátásokról
 •  – Igénybejelentés a vállalkozó táppénz, terhességi gyermekágyi segély, baleseti táppénz igényléséhez

Nyilatkozat gyermekápolási táppénz megállapításához formanyomtatványon kell igényelni!

A gyermekápolási táppénz összegét a táppénz összegének megfelelően kell kiszámítani.

OEP honlapján bővebben a gyermekápolási táppénzről!