Hellinger – módszer

A családfelállításról röviden

\r\n

Úgy gondolom, hogy az egészséges, sikeres és boldog élet alapja nemcsak az önmagammal, hanem a  környezetemmel, családommal is meglévő építő, harmonikus és szeretetteljes kapcsolat.\r\nA családunk olyan nekünk, mint fának a gyökere, mint madárnak a szárnyai.\r\nNem tudunk létezni nélkülük, nagyon nagy szükségünk van támogató, őszinte kapcsolatokra, segítő barátokra, meghitt beszélgetésekre.\r\nDe sajnos ezen a téren is egyre több problémával találkozunk, szinte nincs olyan család, ahol ne volna elrendeznivaló.

\r\nMi utalhat erre?\r\n

    \r\n

  • Ha nem érezzük magunkat a helyünkön.
  • \r\n

  • Ha újra és újra ugyanabba a fájdalmas szituációba kerülünk.
  • \r\n

  • Ha párkapcsolataink rendre kudarcba fulladnak.
  • \r\n

  • Ha lelki problémánk betegségek formájában öltenek testet? stb.
  • \r\n

\r\nA tapasztalatok szerint a gyerekek csak ritkán mernek teljesebb és boldogabb életet élni, mint szüleik.\r\n

Tudat alatt hűek egy többnyire kimondatlan, rejtetten működő családi hagyományhoz. Megismételnek bizonyos mintákat, és elődeikéhez hasonló sorsot élnek meg.

\r\n

Ez a súlyos örökség akkor is érvényesül, ha a család fizikailag szétszakadt, vagy ha a gyerek ? már felnőtt személyiségként ? tudni sem akar a szüleiről.\r\nA múltban gyökerező problémák feltérképezésére és feloldására szolgál a családfelállítás elnevezésű terápiás módszer.

\r\n

Bert Hellinger német terapeuta, a módszer kidolgozója szerint a család tagjai körülbelül hét generációra visszamenőleg ? ?hetedíziglen? ? egyetlen közös szellemi mezőhöz tartoznak. Különböző mértékben ugyan, de valamennyien kötődnek egymáshoz.

\r\n

Három törvény uralkodik, amelyek ? függetlenül attól, hogy tudomásul vesszük-e őket, vagy sem ? befolyással vannak az életünkre.

\r\nA törvények a következők:\r\n

Az odatartozás joga: mindenkinek joga van odatartozni. Következmények nélkül senki sem taszítható ki a családból, még ha ?nem is illik a képbe? viselkedése, értékrendje, esetleg betegsége vagy bármilyen más ok miatt.

\r\n

A hely törvénye: a fel- és lemenők, az egymás után születő testvérek, valamint az egymást követő partnerek, házastársak közötti fölé- és alárendeltségi viszonyt határozza meg.

\r\n

Adás-kapás törvénye: egyenrangú kapcsolatokban ? így például a párkapcsolatban ? csak annyit adhatunk, amennyit a másik el tud fogadni, illetve csak annyit várhatunk el tőle, amennyit adni akar és képes. Hogy a kapcsolat működőképes maradjon, a jóból mindig egy kicsivel többet, a rosszból egy kicsivel kevesebbet kell visszaadnunk, mint amennyit mi kaptunk.

\r\n

Ha bármelyik törvény sérül, megbomlik a rend. Ekkor az úgynevezett csoporttudat ? amely nem más, mint a családhoz tartozók ?közös lelkiismerete? ? az egyensúly visszaállítására, azaz a kiegyenlítésre törekszik. Ez a közös lelkiismeret azonban nem feltétlenül igazságos.

\r\n

Ha például a család méltatlanul bánt az egyik tagjával, előfordulhat, hogy a megbántott sorsát valamelyik lemenője ? általában a következő vagy a második generációból ? viszi tovább, mégpedig anélkül, hogy ennek tudatában lenne.

\r\n

A családfelállítást végző terapeuták szerint meglepően sokszor ilyen összefonódás áll a páciens megmagyarázhatatlan félelmei, bűntudata, súlyos esetben az ?önsorsrontásra? való hajlama mögött.

\r\n

A családfelállítás célja:

\r\n

kideríteni hol borult fel

\r\n

az egyensúly a családon belül és ezt helyreállítani!

\r\n

Azáltal, hogy megismerjük saját történetünket,

\r\n

és szembenézünk vele, felszabadítjuk

\r\n

magunkban a család létrejöttének

\r\n

és fennmaradásának

\r\n

feltételét, a

\r\n

szeretetet.