Bobath – módszer

A Bobath házaspár által kidolgozott módszer az egész világon elterjedt.

\r\n

A korai agykárosodás okozta mozgásos rendellenességek esetében alkalmazott terápiás eljárás.

\r\n

Bobathék, módszerüknek középpontjába a tónus normalizálását állították, ami a gátlás és facilitálás együttesének eredményeként jön létre, amiket passzív és aktív mozgássorokon keresztül gyakoroltat. A klinikai tünetektől és a károsodás súlyosságától függően az alapvető tartási és mozgási funkciók megtanítása, fejlesztése a cél. A Bobath- módszer mozgásterápiának alapja,  tehát a motoros képességek fejlesztése, melynek kulcsa a fejkontroll és törzskontroll kialakítása, a nyak mobilitása, a kéz és lábtámasz, az ugráskészség kialakítása és fejlesztése, az életkornak megfelelő helyváltoztatások és testhelyzetek, a manipuláció, az önkiszolgálás, az eszközhasználat, a statikus és dinamikus egyensúly fejlesztése, a törzsrotáció és fordulás és a felegyenesedés.

\r\n

 

\r\n

A módszer segít megelőzni, illetve korrigálni az ízületi mobilitás csökkenését, deformitások kialakulását, és izomerő csökkenést, a fiziológiástól eltérő, kompenzáló mozgás szinergizmusokat.

\r\n

A Bobath-kezelés kiegészíthető más terápiákkal is, pl. relaxáció, gyógypedagógia, masszázs, egyéb gyógytorna eljárások, víz alatti torna, elektoterápia, krioterápia, Ayres-terápia, ritmus- és zeneterápia, logopédia, stb. \r\nEzek közül a páciens aktuális állapotát figyelembe véve választjuk ki a legmegfelelőbbeket.

\r\n