Család- és párkapcsolati mediáció

Küldetésem, hogy jobbá és harmonikusabbá tegyem a velem kapcsolatba kerülők életét, megmutatva, hogy lehet másképp!

Salamon Györgyi  családi és párkapcsolati mediátor

Pályafutásom során családokkal foglalkoztam, mindig, az emberi kapcsolatok, kapcsolati konfliktusok segítése érdekelt. 1999-ben ismerkedtem meg a mediációval a Partners Hungary által szervezett tréningen, majd dr. Kardos Ferenctől a kapcsolatügyeleti, szülő- kamasz mediáció módszerét tanultam. Nagy Zsókától pedig az érzelmekkel is foglalkozó mediációt sajátítottam el. 2012-ben a Családterápiás Egyesületnél elvégeztem a családterápiás alapképzést, amely jelentősen meghatározza a jelenlegi munkámat is. Férjem, Horváth Szilárd 2012-ben elvégezte a mediációs alapképzést, azóta házaspárként együtt is várjuk a hozzánk forduló párokat, családokat. A válás, kapcsolattartás, párkapcsolati krízisek megoldásában szereztem tapasztalatokat. Több mint tíz évig vezettem gyermeküket egyedül nevelő szülőknek és gyermekeiknek egyszülős klubot. Válás utáni kapcsolattartások támogatására pedig Kapcsolatügyeletet, ahol szakember segítése mellett találkozhattak az elvált szülők gyermekeikkel. Tapasztaltam, hogy a folyamatos konfliktusok, megoldatlan helyzetek mennyire megkeserítik a családok életét, a gyermekek későbbi sorsát milyen nagymértékben meghatározza a család légköre ahol felnőnek.

A mediáció nemcsak módszer, hanem életszemlélet, amelyet át szeretnénk adni a hozzánk fordulóknak.

Az elmúlt években a hozzánk forduló családok, gyermekek életében értünk el eredményeket.

Hiszünk abban, hogy a kommunikáció fejleszthető, a konfliktuskezelés tanulható a párkapcsolatban élő és a válófélben lévő párok között is, a párkapcsolati válság önismeretre tanít.

“Nem a konfliktusnélküliség, hanem az azzal való méltó, megfelelő megküzdés az, amire törekednünk érdemes.” Popper Péter

A mediációról

A mediáció egy többszintű, szigorúan strukturált konfliktusrendezési folyamat, amely a 60-as és 70-es években az USA-ban alakult ki, és most világszerte  egyre több országban alkalmazzák sikerrel. A mediáció többféle konfliktusban alkalmazható, ahol két vagy több személy a  konfliktus megoldását szeretné és érdekelt, hogy  megoldás szülessen.

A mediáció segítségével a  semleges és pártatlan közvetítők  a konfliktus megoldási folyamatot irányítják – a felek együtt keresik a  valós megoldásokat A rohanó értékevesztett világban a mindennapi konfliktusok hamar felemészthetik a legjobb kapcsolatokat is. A felgyülemlett problémák szőnyegalásöprése helyett a problémák tisztázása,a konfliktusokkal való szembenézés  szükséges. A mediáció jó eszköz a felhalmozódott problémák gyors, hatékony, mindenki számára  kölcsönösen elfogadható megoldására

 

Párkapcsolati mediáció

A párkapcsolati mediáció célja, hogy a párok felgyülemlett  problémáikat tisztázni tudják egymással párkapcsolatuk kríziseit rövid idő alatt megoldhassák. A folyamatos családi háború a közösen átélt örömöket lassan felemésztheti. A professzionális közvetítés diszkrét és biztonságos keretet nyújt az elrontott kapcsolat helyreállításához. A párkapcsolati mediáció célja, hogy a felbomlással fenyegető kapcsolat fenntartható legyen, a párok képessé váljanak  magasabb szinten kommunikálni egymással. A legjobb házasságban, élettársi közösségben is felmerülhetnek olyan problémák, amelyre a partnerek nem találnak megoldást, a konfliktus mélyül, a feszültségek állandósulnak és hamar választás elé kerülhetnek. A megoldatlan konfliktus megmérgezi a legstabilabb kapcsolatokat is, pusztító hatással lehet a mindennapokra, hangulatra, egészségi állapotra.

A mediáció a konfliktusok megoldásának szelíd, humánus módja, bíróságok s egyéb hatóságok bevonása nélkül.

A mediáció egy folyamat, melynek eredményeként egy megállapodás születik, mely a vitázó felek valódi elképzeléseit és érdekeit tükrözi.

A mediációs folyamatot, pártatlan, a konfliktuskezelésben jártas szakemberek irányítják,

  • akik mindkét felet türelmesen meghallgatják,
  • mederben tartják a vitát,
  • közelítik az álláspontokat,
  • segítik az egyezség írásba foglalását,
  • törekednek arra, hogy a felek győztes-győztes pozícióban álljanak fel a tárgyalóasztaltól.

 

Családi mediáció

A családi mediáció a válások, a gyermekelhelyezés, a családi konfliktusok, a család és intézmény vitája esetén felmerülő problémák kezelésére ajánlott.

Veszekedés helyett két egyenrangú fél tárgyalása, mindkét fél nyertes, a résztvevők új módszert tanulhatnak. A mediátor a felek közötti kommunikációt irányítja, az érintettek kezükben tartják a döntést.

A mediáció strukturált, problémamegoldásban jártas szakember vezetésével történő megbeszélés. A résztvevők 85  %-a betartja azokat a megállapodásokat, amelyeknek kidolgozásában aktívan részt vett.

Mindenki számára elfogadható megoldás születik.

A közvetítőt mediátort, titoktartási kötelezettség terheli minden olyan tényt és adatot illetően, amelyről a közvetítői tevékenységével összefüggésben szerzett tudomást. A közvetítő titoktartási kötelezettsége a közvetítői tevékenység megszűnése után is fennáll[Kttv. 26. § (1)-(2) bek.].

Egy résztvevő véleménye:

“A mediációt illetően szeretnék pár gondolatot közölni saját tapasztalataim alapján.
2008 őszén adtam be a válókeresetet négy kiskorú gyermek édesanyjaként. Ekkor még nem hallottam a mediációról, majd 2009-ben gyermekeim édesapja említette, hogy esetleg a bírósági procedúrát – a mediáción történő megegyezéssel- jelentősen le lehetne rövidíteni. A mediátorokkal sikeresen és gyorsan sikerült kapcsolatba lépnünk, illetve a mediációra is sor került. Megegyezés is történt akkor a volt férjem és köztem, folyamatba. Előtte a tárgyalások sorozata, kétszeri igazságügyi pszichológiai, illetve elmeszakértői vizsgálat, az előbbi a gyermekeinket sem kímélte, melyekre először Zalaegerszegen, majd Veszprémben került sor.

Szerintem:

– a mediáció kiváló lenne még akár házasságkötés, illetve gyerekvállalás előtt, hogy a párt alkotók mélyebben megismerjék egymást, elgondolkozzanak azon, hogy miután társuk bizonyos tulajdonságaira fény derül(t), tudják e a kapcsolatot építő módon, elfogadóan vállalni.
– ha már nem működik úgy a kapcsolat, mint régebben, vagy minőségileg mást szeretne egyik vagy a másik fél, a mediáció segíthet, mivel olyan emberek végzik, akik pártatlanok, komoly emberismerők és kérdéseiket feltéve elmélyült gondolkodásra késztetik a hozzájuk fordulókat.
– válási procedúrában, hogy két, addig együtt élő ember között ne mérgesedjen el, vagy tovább a viszony!
– szülők és gyerekeik között, itt az idősebb korosztályra is gondolok, szerintem, ha az idősebb szülők -nagyszülőkorúakra gondolok- hajlandók mediációra, sok addig tisztázatlan kérdést, érzést lehet megválaszolni, értelmezni.”


Hol talál meg bennünket?

Salamon Györgyi  családi és párkapcsolati mediátor

Nyilvántartási szám: T/000966

Életfa Műhely, Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 63. (Dél-Hercegnője)

Bejelentkezés:

salamongyorgyi3@gmail.com

+36 70 7742448

.

.

.