2012 jan 18

Sóterápia

Zala Megyei Kórház Gyermekszakambulanciáján új fizikoterápiás módszer.
A léguti betegségek egyik leghatékonyabb és évszázadok óta ismert kezelési módszere a természetes sóbarlang (speleo) – terápia. Azonban a természetes közeg gyógyító hatásának alkalmazása korlátozott és helyhez kötött.

Egy új fizikoterápiás eljárás révén egy berendezés (INDISIO SPELEO ISAG BERENDEZÉS) segítségével speciális kezelő helyiségben a természetes gyógyközeggel megegyező mikroklíma alakítható ki.

Kiknek javasolják a kúrát?

Rehabilitációs gyógymód beteg pácienseknek: Asztmásoknak, allergiásoknak. Szénanátha, Krupp, légcsőhurut, hörghurut, arcüreggyulladás, légúti gyulladásos betegségek esetén. Fül-orr-gégészeti betegségek esetén. Ekcéma, psoriasis esetén.

Preventív alkalmazás egészséges pácienseknek: Megelőzés, fokozott teherbíró képesség és tüdőtisztító kúra. Immunerősítés gyanánt, melynek köszönhetően egyéb vírusos és bakteriális fertőzések kivédésére is alkalmas. Sportolóknak, szmogot szívó városlakóknak. Bárkinek…

Ellenjavallt állapotok is vannak – erről minden esetben szakorvos dönt.

Gyógyhatások:

 • gyulladáscsökkentés
 • a túlérzékenység csökkentése
 • köpetoldó hatás
 • dezinfektáló, antibakteriális hatás
 • az immunrendszerre való jó hatás

Egészségügyi hatásmechanizmus:

A sóterápia legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgők simaizom szerkezetére kifejtett hatás. A terápia eredményeképpen helyreáll a bronchusok tónusa, javul a légzés, légcsere, ami a szervezet egy szisztémáinak normalizációjához vezet.

 • erősíti a szervezet önregeneráló képességét
 • csökkenti, illetve megszünteti a túlérzékenységet és a gyulladást
 • helyreállítható az immunrendszer
 • javul az életminőség
 • mindezen pozitív változások eredményeként javulnak a légzésfunkciós leletek
 • nő az egyén teljesítő képesessége, sporteredményessége
 • ASZTMA, COPD, BRONCHITIS és KRUPP esetén csökken a krízisek száma és intenzitása, megszűnik a gyulladás, javul a tüdő véroxigén ellátásának intenzitása
 • ALLERGIÁKNÁL könnyíti a betegség lefolyását, normalizálódik az egyébként tüneteket kiváltó Hisztamin- és IgE -szint
 • FÜL-ORR-GÉGÉSZETI problémáknál megszűnik a gyulladás, nyálkahártya egészséges lesz

Hogyan működik?

A terápia gyógyhatása a NaCl-ban rendkívül gazdag, nagy diszperzitású száraz gyógy-közegnek köszönhető, amelyben a szemcsenagyság 0,2-0,7 mikron, a koncentráció 3-5 mg/mł, alacsony nedvességtartalom, állandó hőmérséklet (22-24şC), levegőgázok összetétele, a légnyomás állandó. A páciens belélegzi a száraz hatóanyagot, amely azonnal eljut a legkisebb hörgőcskékbe és légjáratokba. Ott feloldódik, magához vonzza a szennyeződéseket, amelyeket a beteg később felköhög, illetve a véráram metabolikus folyamatai során a szennyeződés elhagyja a szervezetet. A mesterséges gyógy közeg működési mechanizmusának legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgők simaizom szerkezetére kifejtett pozitív hatás.

Miből áll egy kúra?

A kúra megkezdése előtt mindenki orvosi vizsgálaton esik át. Ezt követően egy teljes kúra 10 vagy 20 kezelési alkalomból áll, függően a betegség krónikusságától, illetve a kezelés céljától, amelyet félévente még kétszer ajánlott megismételni. A kúra hatékonysága szempontjából célszerű rendszeresen megjelenni. Gyermekeknek az alkalmankénti benntartózkodás 45 percet jelent. A kezelések csoportosan működnek (4 – 6 fővel). A gyermek terápiás helysége játszóházként funkcionál.  

 

A részvétel ingyenes, a kezeléshez elegendő egy beutaló, mely igazolja, hogy a gyermek valamilyen, az indikációs (javallt) körbe tartozó léguti betegségben szenved, illetve hogy a terápiának nincs kontraindikációja (ellenjavallata). A kezelés előtt a szülő beleegyező nyilatkozatot ír alá, valamint tájékoztató pruspektussal látjuk el.

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy amennyiben krónikus légúti betegségben, asthmában, allergiában, gyakori bronchitisben vagy éppen eczémában szenvedő gyermeke van, gondoljon erre a manapság még kevésbé ismert, de egyre szélesebb körben elterjedő, szakmailag és betegek által is elismert alternatív kezelési lehetőségre!

Terápia színhelye:

Zala Megyei Kórház, Zalaegerszeg, Zrínyi M. út 1.

?E” épület (Szülészet- Nőgyógyászat) földszint Gyermekszakambulancia

További információ, időpont egyeztetés:

Dr. Stáhl Patrícia

?N” épület (Gyermekosztály) 3. emelet

Telefon: +36 92/507-588

Anyukák!

A gyerkőcök a sószobában – higiéniai okokból – váltócipőben tartózkodhatnak. Illetve ajánljuk, hogy kényelmes (akár váltóruhaként is) ?játszós ruhát”, viseljenek. Legyen a hátizsákban – bőségesen – papírzsebkendő és ital.

Amennyiben a kezelésre járó gyermek lázas, fertőző betegségben szenved, a kúrát meg kell szakítani. További teendőkről, az elmaradt kezelések pótlásáról egyeztetni kell a fenti elérhetőségen.

 

bh 2010

© Copyright 2019 koranerkeztem.hu
All rights reserved.
Minden jog fenntartva.
info.koranerkeztem@gmail.com
+36/30/7218-731
Számlaszámunk: K&H Bank Zrt.
10404900-50526572-67881002
Nemzeközi számlaszám (IBAN):
HU12 1040 4900 5052 6572 6788 1002
Adószámunk: 18039410-1-20
Nyilvántartási szám: 2425
Munkatársaink:
Bognárné Bengő Hajnalka
Komáromy Julianna
Kelemen Róbertné
Az oldalt készítette és üzemelteti:
ASSEMBLY

Adminisztráció