Szívritmuszavar ? Kardiológiai Intézet

Minden 2011. október 25.-vel kezdődött, amikor is Ádám megszületett a 34. hétre császármetszéssel. Mivel aznap nem éreztem olyan intenzitású magzatmozgást, bementem az orvosomhoz, hogy nézze meg hogy minden rendben van-e. Hát nem volt! 1 órán belül megszületett Ádám. Nagyon rossz állapotban volt (3/5 apgar), rögtön lélegeztetőre kapcsolták és már jött is a koraszülött mentő érte, majd vitték is Zalaegerszegre, a PIC-be. Én 2 nap elteltével tudtam utána menni és befeküdni az egerszegi kórházba. Több dolog is közrejátszott, hogy így alakult az addig teljesen panaszmentes terhesség. A 28. héten Streptococcus B fertőzést mutatott a levett kenet, melyre kaptam antibiotikumot és hüvelykúpot. Csak sajnos nem lett lekontrolálva, és mint később kiderült, ez a fertőzés okozta nagy valószínűséggel azt, hogy a kisfiam ilyen rossz állapotba került méhen belül. Ehhez még társult egy kb. 10cm-es!!! köldökzsinór mely elképzelhető hogy megfeszült, ezért oxigén hiány is társult az amúgy is súlyos állapothoz. Ádám kezdetektől fogva medencefekvéses volt – a rövid köldökzsinór miatt – ezért nem tudott a szülés spontán megindulni.

27-én megérkeztem az egerszegi kórházba és beengedtek pár percre, hogy megnézzem a kisbabám. A doktornővel tudtam beszélni, aki kertelés nélkül elmondta, hogy az Ádám állapota nagyon kritikus. Nem titkolt semmit, a nyakamba ?zúdított? mindent! Tehát az első percektől tisztában voltam a babám állapotával. Tüdőgyulladás, fertőzés, légzés elégtelenség, az összes labor eredménye rossz volt, nem volt vércukorszint stb. Ezek a rossz eredmények lassan javultak, ahogy teltek a napok.  Lelkiekben azt hittem fel vagyok készülve minden eshetőségre, de sajnos arra nem gondoltam, hogy 6 nappal a szülés után hajnali 3-kor egy nővér jön értem a szobámba, hogy a doktor sürgősen beszélni akar velem! Ádámnál 340/perc frekvenciájú tachycardia jelentkezett és épp próbálják vissza állítani a normális állapotot. Sajnos Ádám nem reagál a beadott gyógyszerekre és az állapot romlása miatt ki fogják ütni. Azonban a LEGUTOLSÓ pillanatban visszaugrott a pulzus a normál tartományba. A doktornő szerint ún. Vagus hatás keletkezett, melyet az intubálás idézett elő és lényegében ettől állt vissza a normál pulzus. Attól a naptól infúzióban kapta az amiodaront, melynek mennyiségét nagyon-nagyon lassan (több héten keresztül) csökkentették. Sajnos a következő napokban többször előfordult ilyen kiugrás, melyek valamikor egy nagy dózis gyógyszertől, valamikor vagus hatásra (pl.: arc jegelése) abbamaradt. Azt fontosnak tartom megjegyezni, hogy az Ádámon nem lehetett látni, hogy épp kiugrása van! Ugyan úgy viselkedett, talán egy kicsit nyűgösebb volt, légzése tökéletes, gügyög és visszamosolyog az emberre! Csak a pulzoximeter mutatja a bajt, illetve fonendoszkóp keresztül lehet hallani, hogy szívverés helyett un.?remegés? hallatszik. Mivel nem tudták, hogy mi idézi elő a kiugrást ? mivel nem volt soha előjele – elküldtek minket Budapestre, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe további kivizsgálásra.

Kórházi tapasztlat: 6 teljes napot töltöttünk Pesten. A talán egyetlen jó dolog volt ott, hogy szinte egész nap bent lehettünk vele, a párommal felváltva, ami azt jelenti, hogy reggel 07:30-tól kb. 20:00-ig – házirend szerint, amit az első nap a kezembe nyomták, hogy olvassam el és tartsam magam ahhoz – bár voltak napok, amikor majdnem éjjel 12 volt mikor ott hagytam a kisfiam. Ez az osztály ahova az Ádámot felvették, a második emeleten volt, itt vannak azok a gyermekek, akik műtétre várnak illetve műtét után lábadoznak, valamint ide helyezik el az ország minden tájáról kivizsgálásra küldött beteg gyerekeket is. Az osztály teljesen tele volt, minden korosztályt meg lehetett találni. Anyaszállása van a kórháznak, de érdemes jóval előre érdeklődni, hogy tudják-e fogadni az anyukát. Egyébként a kórházzal szemben található egy hotel, mely 3000Ft-ért ad szállás éjszakánként, ha visznek igazolást, hogy a gyermek a kórházban fekszik.(mi nem vettük igénybe őket.) Persze érdemes a nővéreknek mindig azt mondani, hogy az anyaszálláson van az anyuka elhelyezve, mert így ki tud erőszakoskodni plusz bent töltött órákat, ha pl. csak az esti elalvást nézzük, így ott maradhat az anyuka addig, amíg a gyermek el nem alszik. Minden a gyermekkel kapcsolatos teendőt a szülőknek kell elvégezni, tehát tisztába tenni, fürdetni, etetni, öltöztetni… stb. Gyerekruhát, takarókat, játékokat, cumisüvegeket, vagyis minden kelléket, ami a gyermek gondozásához szükséges szintén érdemes vinni. Ezen a fekvő beteg osztályon ugyan adnak egy takarót és egy kopott rugit, de mi első nap este, miután eljöttünk a kórházból, mentünk egy bevásárlóközpontba és megvettünk mindent. Az osztály a higiéniai szintet, ami az egerszegi PIC-ben volt, meg sem közelíti. Az a bizonyos zöld köpeny ugyan itt is megtalálható és a falon fent van a kézfertőtlenítő, de az tény hogy nem mindenki úgy használja őket, mint azt rendeltetésük szerint kellene. Ezen az osztályon több külön szoba található üvegfallal határolva. Egy-egy szobában közel azonos korú gyerekeket helyeznek el. A nővérek száma persze közel sem elegendő annyi gyermekre amennyi az osztályon van, tehát nagy segítségre nem nagyon lehet számítani, ezért is a szülők azok akik teljesen ellátják a gyermekeket. Kihangsúlyoznám azt a tényt, hogy mi nem az intenzív osztályon voltunk. Azon a részen sokkal komolyabb ellátásról és higiéniáról gondoskodnak! Az viszont tény hogy Magyarország legjobb orvosai dolgoznak ebben a kórházban, tehát ha gyermekek kivizsgálásáról, műtétről van szó, nincs jobb hely! Sajnos a nővérek hozzáállásával viszont vannak gondok.

A budapesti kivizsgálás után visszavett minket a zalaegerszegi kórház, de már csak a rooming-in részlegen voltunk 1 hetet. Itt persze kiderült, hogy az Ádám elkapott egy fertőzést a pesti kórházban bár ez különösebb problémát nem jelentett nála, de a biztonság kedvéért elkülönítettek minket arra a pár napra, amíg haza nem engedtek. Így december 12-én végre hazamehettünk.

Azóta Ádám szépen gyarapodik, jelenleg 6 kg körül van. Sajnos gyógytornára kell járnunk mivel elég gyenge volt a nyaki-háti izomzata és nem emelte a fejét, de szerencsére, lassan de biztosan haladunk előre ezen a téren is. Mióta itthon vagyunk egyszer volt kiugrása, december végén. Felugrott a pulzusa 293/perc-re de mire beértünk a kanizsai kórházba már normális értéket mutatott a pulzoximeter. Arc jegelésére visszaugrott a pulzus a normál tartományba. Gyógyszer adagját felemelték 50mg-ra, mely gyógyszer miatt a napfényt kerülnünk kell, és nagyon gyakran ellenőrizzük a pulzusát. Mindemellett teljesen normális ütemben telnek a napok és reménykedünk benne, hogy a szívritmus zavart egy idő után teljesen elnövi?

Minden jót kíván, egészséget, boldogságot és kitartást a nehéz napokon, Ádi és anyukája

Az anyuka elérhetősége az Egyesületnél, szívesen válaszol e problémával kapcsolatos érdeklődő kérdésekre.

Aktuális

 • június 4. 2019

  Nagyon nagy segítség nekünk!

  SZJA1%_plakát

  Köszönjük  SZJA 1%-ának felajánlását egyesületünk javára! 

  Adószámunk: 18039410-1-20

  vagy “adomány” támogatással:

  K&H Bank:  10404900-50526572-67881002

  .

  .

  .

  .

  .

  .

 • június 4. 2019

  Ha a családban kell a segítség!

  A CSALÁDTERÁPIA segíthet!

  Salamon Györgyi
  Családi- és párkapcsolati mediátor
  Válási mediáció
  Igazságügyi közvetítés
  70/7742-448

  Dr. Rosta Andrea
  Okleveles családtudományi és családterápiás szakember
  Család- és párterapeuta
  30/2160-718

  Jokhel Tibor
  Okleveles szociális munkás
  Addiktológiai szakember
  Család- és párterapeuta (h.)
  30/6080-496

  csaladterapiazeg@gmail.com 

  eletfa_logo3

   

 • február 1. 2016

  Adószámunk: 18039410-1-20

  Korán érkeztem KHE szja1

   

   

 • június 23. 2015

  Életfa Műhely

  eletfa_logo3

  Zalaegerszeg, Kossuth L. utca 63.

  Dél-Hercegnője

  Információ:

  +36 30/7218-731

  info.koranerkeztem@gmail.com

  Tanácsadások előre egyeztetett időpontban!

  .

  .

  .

 • június 23. 2015

  Életfa Műhelyben

  eletfa_logo3

  Amiben segíteni tudunk:

  • perinatális szaktanácsadás
  • hordozási tanácsadás
  • mozgásfejlődés/fejlesztés
  • pszichológiai tanácsadás
  • szociális juttatások – ellátások
  • válási mediáció
  • igazságügyi közvetítés
  • család- és párterápia
  • gyász- és veszteség feldolgozás
  • KoroKan oktatás

  .

  .

  .

© Copyright 2019 koranerkeztem.hu
All rights reserved.
Minden jog fenntartva.
info.koranerkeztem@gmail.com
+36/30/7218-731
Számlaszámunk: K&H Bank Zrt.
10404900-50526572-67881002
Nemzeközi számlaszám (IBAN):
HU12 1040 4900 5052 6572 6788 1002
Adószámunk: 18039410-1-20
Nyilvántartási szám: 2425
Munkatársaink:
Bognárné Bengő Hajnalka
Komáromy Julianna
Kelemen Róbertné
Az oldalt készítette és üzemelteti:
ASSEMBLY

Adminisztráció