Sérvműtét – Pécsi Gyermekklinika

Sérvműtét

            Eliza 910 grammal és 36 centivel született. Három és fél hónapot voltunk a koraszülött osztályon. A lágyéksérve kb. 1400 grammos korában mutatkozott meg. Ekkor a kislányom 2 hónapos volt. A kezelőorvos akkor azt mondta, hogy amíg a sérv könnyen visszahelyezhető, nincs nagy gond, viszont ha már megfelelő súlyú (kb. 5 kg-os) lesz a baba, mindenképpen meg kell műteni. Akkor ez még nagyon távolinak tűnt, nem is igazán gondoltam bele, hogy mivel is járhat egy lágyéksérv és maga  a műtét. A koraszülött osztályon az orvos megmutatta, hogy a kitüremkedett sérvet hogyan kell visszahelyezni a hasüregbe. Meg kellett tanulnom, hiszen ha hazamegyünk sem lesz mindig orvos a közelben. Először fura volt, és féltem, de hamar belejöttem, és láttam, hogy a kislányomnak sem okoztam fájdalmat, így rutinszerűvé vált a mozdulat. Eliza kb. 2 kg-os koráig többször kijött a sérv, aztán ahogyan hízott, egyre ritkábban. Miután hazajöttünk a kórházból, már elő sem fordult, hogy kitüremkedett volna a sérv. Én ezt annak tudtam be, hogy Eliza szépen fejlődött, sokat hízott, és az úgynevezett sérvkapu egyre szűkebb lett.

            Aztán amikor Eliza 4 és fél hónapos lett, szembesültem vele, hogy mit is jelent a sérv kizáródása. Éppen etetéshez készülődtem, tisztába akartam rakni a babát. Ahogy a pelenkázóra fektettem, olyan keserves sírásba (vagy inkább ordításba) kezdett a pici, hogy azonnal tudtam baj van. Kicsomagoltam a pelust, és láttam a dudort a lágyékánál. Megpróbáltam visszanyomni, de nem sikerült. Hívtam a férjem, azonnal mentünk a gyerekorvoshoz. Szerencsére nem sírt végig, mert amint beleraktuk a hordozóba (szerintem a kicsit görnyedt testtartás miatt), megnyugodott. Sajnos a gyerekorvos sem tudott vele mit kezdeni, így beutaltak Zalaegerszegre. A megyeiben az ambulanciára mentünk először, de az ügyeletes orvos sem tudta visszahelyezni a sérvet, nagyon sírt a kicsi, és ahogyan erőlködött, még jobban nyomta ki.

Kórházi tapasztalat:     Így aztán felvettek bennünket a gyerekosztályra. Ott kapott nyugtatót, meg fájdalomcsillapítót, majd ultrahangra vitték, ahol megállapították, hogy a kitüremkedett sérv ováriumot (petefészket) tartalmaz. Aztán az osztályon a főorvos vagy 10 perces nyomkodás után vissza tudta helyezni a sérvet. Ekkor azt mondták, hogy maradnunk kell a kórházban, meg kell mutatni sebésznek. Mivel Zalaegerszegen nincs gyereksebészet, csak tervezett műtéteket csinálnak, a sebész csak másnap jött, akkor nézte meg a kislányt. Az orvos műtétet javasolt. Kb. 4 napra rá meg is műtötték volna, viszont az altató orvos a baba kis súlya miatt (akkor 3700 gramm volt a kislány) nem vállalta az altatást. Az orvosok azt mondták, hogy akkor ebben az esetben Pécsett kerül sor a műtétre. Hazaengedtek minket, és azt ígérték, hogy a pécsi gyermeksebészettel lebeszélik a műtétet, és majd telefonálnak. Szombaton mehettünk haza, és utána héten, szerdán hívtak. Azt mondták, hogy várólistára kerülünk, és előreláthatólag valamikor 2-3 hónap múlva műtik meg. Nagyon kétségbe estem, hiszen a sérv bármikor újra kizáródhat, hónapokig idegeskedhetünk, hogy mikor kell megint rohanni a kórházba. Aztán másnap hívtak Zalaegerszegről, hogy sikerült elintézni (nem tudom, hogyan), hogy 2 hét múlva megműtsék Elizát. Megadták a pécsi gyermeksebészet telefonszámát. Felhívtam őket, hogy megkérdezzem a részleteket, mi hogyan zajlik, mit kell vinnem a babának. Előzetesen azt mondták, hogy gyakorlatilag mindent kell vinni a babának, ha tápszert eszik, akkor azt is, és ott van lehetőség elkészíteni. Én vittem babavizet is, mert a forralgatás elég nehézkesen lett volna megoldható. A kórházban saját ruhát viselhetnek a babák. Rákérdeztem a légzésfigyelőre is, mert Eliza csak azzal aludhat. Azt mondták van az osztályon, de vigyem el a sajátot, hátha  a kórházi kell másnak.

           A műtét előtti napon kellett Pécsre mennünk. Mivel nem mondtak időpontot, mi kb. 11-re értünk oda. Ott derült ki, hogy előbb kellett volna mennünk, 10-ig oda kellett volna érnünk. De végül is így sem volt gond, mindent el tudtunk intézni. Először a sebészeti ambulancián megvizsgálták a sérvét, majd a belgyógyászaton is, hogy altatható e. Nem volt semmi ellenjavallat, úgyhogy fel is vettek bennünket az osztályra. A sebészeten nincs lehetőség rá, hogy az anyukák éjjel nappal együtt lehessenek a gyerekekkel. Reggel 7-től este 9-ig tartózkodhatnak az osztályon a szülők. Az előzetes telefonos egyeztetés során azt mondták, hogy az anyaszálláson tudnak nekem szállást biztosítani, ami kb. 300 méterre van a kórház épületétől és fizetős, 1500 Ft/éjszaka. Végül nem kellett az anyaszállóra mennem, mert a sebészeten egy emelettel az osztály felett van egy mama szoba, ahol a szoptatós anyukák aludhatnak. Én akkor már nem szoptattam, de mivel volt még hely, ezért maradhattam. Nem szívesen hagytam éjszakára egyedül a lányom, de nem volt más választás. De a nővérek azt mondták, ha éjjel felébred, és nem tudják megnyugtatni, akkor szólnak, és lemehetek. Azért ez egy kis megnyugvást adott.

            Aznap mikor felvettek az osztályra a sebész is megkeresett, elmondta, hogy mi fog történni, mikor lesz a műtét, stb. Elég részletes felvilágosítást adott, és segítőkészen válaszolt minden kérdésemre. Eliza sérve csak a jobb oldalon záródott ki, de a sebész azt javasolta, hogy kerüljön feltárásra a másik oldal is, hiszen nagyon nagy rá az esély, hogy előbb utóbb ott is előjöhet a sérv. Nem kellett azonnal döntenem, a férjemmel megbeszélhettem telefonon, és úgy döntöttünk csinálják meg mindkét oldalt, nehogy még egyszer végig kelljen csinálnunk ezt az egészet. A műtétre másnap került sor. A sebész azt mondta, hogy 9 körül viszik majd Elizát az előkészítőbe. A műtét előtt 6 órával ehetett utoljára, úgyhogy a reggeli ébredés rossz volt egy kicsit, szegénykém elég éhes volt. A tervezett időpontot tartották, a műtőblokk ajtajáig kísérhettem a kislányt, tovább már nem lehettem mellette. A műtét kb. 1 órás volt. Negyed 11-kor hozták ki, már ébren volt. Elég zavart volt, sírt, de az ölemben megnyugodott. A sebész utána rögtön odajött és elmondta, hogy minden rendben ment, és a másik oldalon is találtak sérvtömlőt, úgyhogy valószínűleg az is előjött volna idővel.

            Kb. 11-kor adhattam neki teát először. 10-10 ml egyszerre kb. 20 percenként. Majd egy órával később (mivel nem hányta vissza a teát) egy fél adag tápszert kaphatott. Szerencsére azt is jól tűrte. 2 órával később már a teljes adag tápszert kaphatta. Délután sokat aludt, de amúgy jól viselte az egészet. Azt mondták, ha nem lett volna koraszülött, akkor már aznap este hazamehettünk volna, de így maradnunk kellett másnapig. Mielőtt eljöttünk, akkor derült ki, hogy  háromszori étkezés is járt volna, de én a 3 nap alatt nem kaptam semmit enni, a földszinten van egy büfé, így oldottam meg az étkezést. Valószínűleg rá kellett volna kérdeznem a nővéreknél, mert nekem senki sem szólt. Másnap  11 körül készült el a zárójelentés, útiköltséges papírt adtak, de kérnem kellett.

            Kontrollra 2 héten belül kellett visszavinni a babát. A sebről a kötést 5 nap múlva vehettük le. Varratszedésre nem volt szükség, mivel felszívódóval csinálták. A heg nagyon szépen gyógyult, és hihetetlenül gyorsan.

            Összességében pozitív a véleményem a pécsi gyereksebészetről. A kórház felszereltsége jó, kívülről nincs felújítva, de belülről nagyon szép, modern, és a falakat színes, vidám figurák díszítik, ami Elizának nagyon tetszett. A nővérek is kedvesek, habár napközben (főleg délelőtt) nagy a pörgés, így nem nagyon van idejük, de ha bármit kértem, mindig segítőkészek voltak. A kislányomat Vástyán Attila műtötte, vele is teljesen meg voltunk elégedve mind szakmailag, mind emberileg. Hálapénzt nem adtunk, de az orvos soha nem éreztette velünk, hogy kellene.

Remélem ezzel a kis összefoglalóval tudtam segíteni a hasonló cipőben járó sorstársainknak!

Eliza baba anyukája

Az anyuka elérhetősége az Egyesületnél, szívesen válaszol a műtéttel kapcsolatos érdeklődő kérdésekre!

Pécsi Gyermekklinika

Cím: 7623 Pécs, József Attila u. 7. (térkép itt – klikk!)

Telefon: 72/535-900 (A sebészeti osztály a 37811-es melléken érhető el.)

Fax: 72/535-971

Honlap: http://www.brokkoliklinika.hu

A Gyermekklinika Szülői tájékoztatója olvasható!

Aktuális

 • június 4. 2019

  Nagyon nagy segítség nekünk!

  SZJA1%_plakát

  Köszönjük  SZJA 1%-ának felajánlását egyesületünk javára! 

  Adószámunk: 18039410-1-20

  vagy “adomány” támogatással:

  K&H Bank:  10404900-50526572-67881002

  .

  .

  .

  .

  .

  .

 • június 4. 2019

  Ha a családban kell a segítség!

  A CSALÁDTERÁPIA segíthet!

  Salamon Györgyi
  Családi- és párkapcsolati mediátor
  Válási mediáció
  Igazságügyi közvetítés
  70/7742-448

  Dr. Rosta Andrea
  Okleveles családtudományi és családterápiás szakember
  Család- és párterapeuta
  30/2160-718

  Jokhel Tibor
  Okleveles szociális munkás
  Addiktológiai szakember
  Család- és párterapeuta (h.)
  30/6080-496

  csaladterapiazeg@gmail.com 

  eletfa_logo3

   

 • február 1. 2016

  Adószámunk: 18039410-1-20

  Korán érkeztem KHE szja1

   

   

 • június 23. 2015

  Életfa Műhely

  eletfa_logo3

  Zalaegerszeg, Kossuth L. utca 63.

  Dél-Hercegnője

  Információ:

  +36 30/7218-731

  info.koranerkeztem@gmail.com

  Tanácsadások előre egyeztetett időpontban!

  .

  .

  .

 • június 23. 2015

  Életfa Műhelyben

  eletfa_logo3

  Amiben segíteni tudunk:

  • perinatális szaktanácsadás
  • hordozási tanácsadás
  • mozgásfejlődés/fejlesztés
  • pszichológiai tanácsadás
  • szociális juttatások – ellátások
  • válási mediáció
  • igazságügyi közvetítés
  • család- és párterápia
  • gyász- és veszteség feldolgozás
  • KoroKan oktatás

  .

  .

  .

© Copyright 2019 koranerkeztem.hu
All rights reserved.
Minden jog fenntartva.
info.koranerkeztem@gmail.com
+36/30/7218-731
Számlaszámunk: K&H Bank Zrt.
10404900-50526572-67881002
Nemzeközi számlaszám (IBAN):
HU12 1040 4900 5052 6572 6788 1002
Adószámunk: 18039410-1-20
Nyilvántartási szám: 2425
Munkatársaink:
Bognárné Bengő Hajnalka
Komáromy Julianna
Kelemen Róbertné
Az oldalt készítette és üzemelteti:
ASSEMBLY

Adminisztráció