Icterus – sárgaság

Icterus, azaz sárgaság: Az icterus, a sárgaság az újszülöttek több mint felénél, a koraszülöttek kb. 80%-ánál jelentkezik. Az újszülöttek nagy részénél ez olyan enyhe fokú, hogy nem igényel speciális kezelést. Valamennyi újszülött nagy mennyiségű vörösvértesttel rendelkezik, amely rövidebb életidejű, mint a felnőtteké, könnyebben lebomlik. A vörösvértest lebomlási terméke az epefesték; a bilirubin. Ez festi sárgára a bőrt, a szemfehérjét. Az epefestéket a máj távolítja el a szervezetből. Az első életnapokban a máj még nem dolgozik megfelelő hatásfokkal, a májenzimek még nem aktiválódtak. Néhány napot vesz igénybe, míg meg tud birkózni a rábízott feladattal. Koraszülöttek esetében még több idő kell, amíg a máj ?megérik? az epefesték eltávolítására. Ezért gyakoribb a koraszülöttekben a sárgaság. Amennyiben a sárgaság közepes fokot ér el, akkor kékfény terápia kerül alkalmazásra. Fény hatására az epefesték a bőrben átalakul és a máj munkája nélkül is kiürül a szervezetből. A fényterápia során a baba meztelenül fekszik az inkubátorban, egyszer a hasán, máskor a hátán. Szemüket letakarják, így óvják azokat az erős fénytől. Fényterápia során a baba gyakran ürít zöldes székletet, időnként nagyobb gyermekeknél apróbb kiütések jelenhetnek meg.

——————————————————————————–

Az újszülöttkori sárgaság

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Az érett újszülöttek 60 százalékánál, a koraszülöttek 80 százalékánál életük második-harmadik napja körül enyhe sárgaság jelenik meg. A sárgaság fokozódik, majd lassan lezajlik: érett újszülötteknél az első 2 hétben, koraszülött babáknál elhúzódóbban, akár egy hónapig is eltarthat. Ez az esetek nagy részében a normális újszülöttkori sárgaság része.

A sárgaság létrejöttéért a bilirubin nevű anyag felszaporodása a felelős, mely normálisan igen kis mennyiségben van jelen a vérben. A bilirubin a biliverdin nevű anyagból képződik, mely a vér oxigén szállításáért felelős vörösvértestekben található meg a hemoglobin részeként.

A vörösvértest szétesés, illetve a hemoglobin lebomlás során szabadul fel a biliverdin, mely bilirubinná alakul át. Ez nagyobb vörösvértest szétesés során sárgaság kialakulását eredményezi.

Miért épp az újszülöttek?

Az újszülött szervezetében a vörösvértestek élettartama rövidebb, mint a felnőtteké, ezért hamarabb szétesnek. A szervezetben felszabaduló bilirubin átalakításában, kiválasztásában a májnak és a vesének is szerepe van, mivel azonban ezek a szervek még éretlenek, így a bilirubin kiürítése, átalakítása késik, így ez is megemeli ennek a vérszintjét.

Több tényező hozzájárulhat még a sárgaság kialakulásához például az elégtelen szájon áti táplálás, a szülés során a köldökzsinór késői lefogása vagy ha az újszülöttnél bevérzések jöttek létre. Ezek a tényezők járulnak hozzá az újszülöttek természetes sárgaságához.

Előfordul, hogy a sárgaság nem csak a normális sárgaság része. Ilyenkor például vírusfertőzések, a mama és a baba közötti vércsoport eltérések, illetve máj- és epeúti fejlődési rendellenességek okozhatnak sárgaságot.

Mit okoz a sárgaság? Hogyan vesszük észre?

A kis újszülött bőre és szemfehérjéje sárgás színű lesz, aluszékonnyá válik és az etetésekhez sokszor nehezen ébreszthető.  Súlyos esetben, ha a sárgaság nagy fokú, akkor a bilirubin az agyba átjut és ott az agyi struktúrákba lerakódva súlyos károsodást okozhat.

Azért, hogy mindezt megelőzzük vérvételek segítségével kell követni, kontrollálni a bilirubin szintjét, azt, hogy az növekvő vagy csökkenő tendenciát mutat e. Vérvétel segítségével azt is meg lehet állapítani, hogy a normális sárgaságról vagy pedig a kóros formáról van e szó, ha az utóbbiról, akkor további vizsgálatok következnek.

A sárgaság kezelése

A sárgaság egy része kezelést nem igényel, magától rendeződik. Ha a bilirubin elér egy szintet, akkor kezelni szükséges. Mindenek előtt a szájon áti táplálást kell forszírozni. Ilyenkor a bilirubin széklettel való távozását segítjük elő. Ehhez az aluszékony babát különböző trükkökhöz folyamodva ébresztgetni kell és rábírni arra, hogy egyen. Ritkán találkozhatunk azzal, hogy az anyatejes táplálás fokozza a sárgaságot. Ilyen esetben pár napig tápszeres táplálásra szükséges áttérni, de utána vissza lehet térni az anyatejes tápláláshoz.

A terápia másik része a fénykezelés (fototerápia). Ez azt jelenti, hogy a babákat kék fényű lámpával világítják meg. Itt a kék fénynek azt a hatását használják ki, melynek segítségével a bilirubin vízoldékony formává alakul át és így könnyen kiürül a széklettel és a vizelettel a szervezetből.

A kékfény-kezelés során a szemet gondosan letakarják, hogy a kék lámpa ne károsítsa. A fénykezelés során az újszülött folyadékot veszít, ezt a forszírozott szájon áti táplálás mellett sokszor infúziós kezeléssel is pótolni szükséges.

A terápia részének tekintik még a gyógyszeres kezelést, erre azonban ma már nem nagyon kerül sor.

forrás: WEBBeteg – Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos

Aktuális

 • június 4. 2019

  Nagyon nagy segítség nekünk!

  SZJA1%_plakát

  Köszönjük  SZJA 1%-ának felajánlását egyesületünk javára! 

  Adószámunk: 18039410-1-20

  vagy “adomány” támogatással:

  K&H Bank:  10404900-50526572-67881002

  .

  .

  .

  .

  .

  .

 • június 4. 2019

  Ha a családban kell a segítség!

  A CSALÁDTERÁPIA segíthet!

  Salamon Györgyi
  Családi- és párkapcsolati mediátor
  Válási mediáció
  Igazságügyi közvetítés
  70/7742-448

  Dr. Rosta Andrea
  Okleveles családtudományi és családterápiás szakember
  Család- és párterapeuta
  30/2160-718

  Jokhel Tibor
  Okleveles szociális munkás
  Addiktológiai szakember
  Család- és párterapeuta (h.)
  30/6080-496

  csaladterapiazeg@gmail.com 

  eletfa_logo3

   

 • február 1. 2016

  Adószámunk: 18039410-1-20

  Korán érkeztem KHE szja1

   

   

 • június 23. 2015

  Életfa Műhely

  eletfa_logo3

  Zalaegerszeg, Kossuth L. utca 63.

  Dél-Hercegnője

  Információ:

  +36 30/7218-731

  info.koranerkeztem@gmail.com

  Tanácsadások előre egyeztetett időpontban!

  .

  .

  .

 • június 23. 2015

  Életfa Műhelyben

  eletfa_logo3

  Amiben segíteni tudunk:

  • perinatális szaktanácsadás
  • hordozási tanácsadás
  • mozgásfejlődés/fejlesztés
  • pszichológiai tanácsadás
  • szociális juttatások – ellátások
  • válási mediáció
  • igazságügyi közvetítés
  • család- és párterápia
  • gyász- és veszteség feldolgozás
  • KoroKan oktatás

  .

  .

  .

© Copyright 2020 koranerkeztem.hu
All rights reserved.
Minden jog fenntartva.
info.koranerkeztem@gmail.com
+36/30/7218-731
Számlaszámunk: K&H Bank Zrt.
10404900-50526572-67881002
Nemzeközi számlaszám (IBAN):
HU12 1040 4900 5052 6572 6788 1002
Adószámunk: 18039410-1-20
Nyilvántartási szám: 2425
Munkatársaink:
Bognárné Bengő Hajnalka
Komáromy Julianna
Kelemen Róbertné
Az oldalt készítette és üzemelteti:
ASSEMBLY

Adminisztráció