Ég és föld a különbség

Ég és föld a különbség

– Konferencia a humánus csecsemő- és gyermekgyógyászatról

2013. szeptember 20-21-én Nem fog fájni? címmel az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete, a Padlás Konzultációs Műhely és az ELTE-PPK Affektív Pszichológia Tanszéke közös konferenciát szervez.

Sződy Judittal beszélgettünk a konferencia céljairól, a mai hazai helyzetről és a hosszú távú lehetőségekről.

A tapasztalatok szerint a magyar egészségügy jelentős területén még várat magára, hogy az újszülöttek, csecsemők ésSződy gyermekek jogait és sajátos igényeit figyelembe vegyék gondozásuk, kezelésük, gyógyításuk során. Az egészségügyi törvény csak a kiskorúakkal való kapcsolattartásról rendelkezik, ám az ENSZ Gyermekek jogairól szóló egyezménye, amelyet hazánk 1991-ben ratifikált, kötelezettségeket ró az ellátó rendszerre.

Magyarország csatlakozott az EACH ?European Association for Childrenin Hospital chartájához is, amely az Egyezmény alapján részletesen szabályozza a területet. Ennek ellenére hazánkban nagyon kevés egészségügyi intézmény tartja be maradéktalanul ezeket az előírásokat. Ezek között kiemelt szerepet játszik a kapcsolattartáshoz való jog, az emberi méltósághoz való jog, az információs jogok valamint a fölösleges beavatkozásoktól való tartózkodás. Az ajánlások figyelmen kívül hagyása mind a gyermek, mind az egész család számára káros pszichés következményekkel járhat.

Mikor indult el a gondolat, hogy szükség van egy ilyen jellegű konferenciára?

Újságíróként nagyon sok egészségügyi intézményben készítettem interjút, és azt tapasztaltam, hogy ég és föld a szemléletbeli különbség. Amikor később társaságban felvetettem egészségügyi dolgozóknak, hogy figyeljetek, itt és itt így és így csinálják, és mennyivel jobb ez a gyerekeknek, rendszeresen azt a választ kaptam, hogy ?á, azt nem lehet?. Én meg hiába mondtam, hogy de! A saját szememmel láttam, soha nem történt semmi. Megfogalmazódott bennem, hogy meg kellene mutatni mindenkinek, hogy igenis, lehet!

Mi a rendezvény célja?

Szeretnénk a jó gyakorlatokat bemutatni, valamint azt a folyamatot, amely során a meghívott szakemberek eljutottak a szemléletváltásig.  Az újszülöttek, csecsemők és gyerekek nagyon érzékenyek azokra a változásokra, a fájdalomra, a szeparációra, amelyet az egészségügyi ellátás során sokszor fölöslegesen szenvednek el. Nagyon nehéz szó nélkül hagyni, hogy míg az egyik kórházban az egy kilón aluli koraszülöttet is megölelheti az édesanyja vagy az apukája, és együtt lehetnek a nap túlnyomó részében, addig a pár utcányira lévő másik kórházban az időre született egészséges újszülöttet is inkubátorba dugják, és órákig elszigetelik édesanyjától. Meggyőződésem, hogy alaptalan félelem az ok, és persze az, hogy nagyon nehéz megszokott dolgokon változtatni, és a változást elérni az egész gyógyító csapatnál a főorvostól a takarítónőig.

Ez nagyon nehéz feladatnak tűnik!

Nehéz, de meg lehet csinálni! Szeretném, ha a konferencián párbeszéd alakulna ki a szakemberek között, de nem csak rájuk számítunk. A szülőket is nagyon várjuk, hiszen sok esetben az ő igényeik hatására jönnek létre a változások. Ha nem tudják, milyen lehetőségeik és jogaik vannak, akkor nem fognak a sarkukra állni. A sajtó képviselőit is szívesen látjuk, szeretnénk, ha a téma jobban bekerülne a köztudatban, és azok a szakemberek, akik meg merték tenni ezeket a nehéz lépéseket a változás útján, nagyobb figyelmet kapnának.

A célok megvalósítása egyaránt fontos az egészséges és a beteg gyermekekre nézve is?

Minden gyerek kapcsolatba kerül az egészségüggyel. Van védőnője, háziorvosa, iskolaorvosa. De elég, ha ?csak? a megszületést nézzük. Nagyon fontos, gondolatébresztő előadásokat hallhatunk majd a szülés körüli eseményekről. Éppen egy gyerekgyógyász hívta fel a figyelmemet arra, az ellentmondásra, hogy a magzatot sokszor inkább személyiségnek tekintjük, mint az újszülöttet, akinek az egészségügy egy jó darabig csak az adataira kíváncsi: hány kiló, milyen hosszú, mekkora a fejkörfogat, mennyit evett. Pedig az újszülött sokkal több ennél.

A kórházi munkád során szerzett tapasztalatok is megerősítettek abban, hogy felhívd, felhívjátok a figyelmet a témára?

Egyértelműen. Mind a szülők, mind az egészségügyi dolgozók számára fontosak ezek az információk, ezzel minden nap szembesülök.

Szerinted hazánkban is megvalósulhat a gyermekközpontú modell? A szakemberek kellően felkészültek a változásokra?

Jó példáink vannak arra, hogy megvalósulhat. Ebben a pillanatban azt látom, hogy szinte a megszállottságig hinni kell abban, hogy ezt kell csinálnunk, és akkor menni fog. Langyosan, kicsit akarni nem lehet. Kicsit nem szabad megváltoztatni egy ? bár rosszul, de mégis hatékonyan működő ? rendszert, mert akkor továbbra is rossz lesz, de még működni sem fog. Veszélyes, ha a szakember nem látja át, mit csinál, csak átvesz egy-egy látványos elemet. Ez az egészségügyben akár tragédiához is vezethet.

Milyen előadók, közreműködők vesznek részt az eseményen?

Orvosok, osztályvezető főorvosok is, pszichológusok, szoptatási szaktanácsadók, és más segítő szakmák képviselői is. Nagyon színes a paletta, a koraszülött-mentéstől az onkológiai gondozáson át az állat asszisztált terápiákban rejlő lehetőségekig rengeteg érdekes előadást tervezünk.

Külön figyelmet fordítotok az egészségügyben dolgozók megszólítására?

Szeretném, ha eljutna a hírünk hozzájuk is. Tapasztalat, hogy főleg az akkreditált, sok pontszámot biztosító, vagy ajándékokkal kecsegtető szponzorok által támogatott konferenciákon vesz részt nagy létszámú egészségügyi dolgozó. A mi konferenciánk nem ad kreditpontot, de ingyenes, tehát az alacsony egészségügyi fizetésből nem kell rá áldozni. Bízom benne, hogy az érdekes témák elég vonzóak ahhoz, hogy sokan eljöjjenek. A legjobb, ha visszagondolnak gyerekkori kórházi élményeikre, vagy arra, hogy a saját gyerekeik, unokáik számára milyen egészségügyi ellátást szeretnének.  A konferenciáról a www.nemfogfajni.eu honlapon olvashatnak bővebben. A regisztráció nem kötelező, de a szervezés és a lebonyolítás szempontjából nagy segítség számunkra.

A cikk eredetileg a Minivilág oldalán jelent meg.

További információkat itt olvahatsz a konferenciáról!

PROGRAM:

Nem fog fájni?! – Humánus orvoslás a csecsemő- és gyermekgyógyászatban címmel az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete, a Padlás Konzultációs Műhely és az ELTE-PPK Affektív Pszichológia Tanszéke közös konferenciát szervez az ELTE Kazinczy utcai épületének aulájában.

Helyszín: Budapest 1072 Kazinczy utca 23-27.

Időpont: 2013. szeptember 20-21.

http://nemfogfajni.eu/

Szeptember 20.
10:00-10:30 megnyitó – ELTE, ESZME, Padlás Konzultációs Műhely

10:30-13:00 bevezető előadások

10:30-11:00 Dr.Gyurkó Szilvia UNICEF – Mit ér a protokoll?

11:00-11:30 Dr. Varga Katalin: A szülés ? születés minősége: együttlét vagy szeparáció?
11:30-12:00 Dr. Várady Erzsébet: Változások az újszülött és csecsemőtáplálásban
12:00-12:30 Gyarmati Andrea: Az SNI gyerekek helyzete a magyar egészségügyben
12:30-13:00 Katona László (Áron apukája): Szülői tapasztalat itthon és külföldön

 

13.00-14.00 ebédszünet

14:00-18:30 A jó gyakorlatok bemutatása (közben félórás kávészünet 16:00-16:30)

14:00-14:30 Dr. Lux Ágnes és Dr. Borza Beáta: Az ombudsman gyerek- és betegjogokat érintő munkája
14:30-15:00 Dr. Nádor Csaba: A családbarát PIC létrehozása
15:00-15:30 Dr. Schill Beáta: A kengurumódszer
15:30-15:45 Hordozókendőt a szülészetekre
15:45-16:00 K&H

16:00-16:30 kávészünet
16:30-17:00 Vargay Adrienn: Rendszerszemléletű onkológiai ellátás gyermekeknél
17:00-17:30 Dr. Krivácsy Péter: Együtt vészhelyzetben is
17:30-18:00 Dr. Király Balázs: Közösségépítés gyermek háziorvosi rendelés során
18:00-18:30 Pechan Eszter: Állatasszisztált terápia a gyermekgyógyászatban

Szeptember 21.
10:00-14:00 A jó gyakorlatok bemutatása

10:00-10:30 Mótyvainé Jakab Ildikó, Szabó Elvíra, Mikulecz Ágnes, Juhász Erika, Dr. Somogyvári Zsolt:
A stresszmentes ellátás irányelvei a koraszülött-mentésben
10:30-11:00 W.Ungváry Renáta: Együtt császármetszés után
11:00-12:30 Dr. Kassai Tamás: Gyermekbarát gyermek-traumatológia
12:30-13:00 Dr. Boros Judit: Kamaszok a nőgyógyásznál
13:00-13:30 Dr. Gyimesi-Szikszai Andrea, Dr. Major János, Varga Zsófia Katalin:
Fájdalomcsillapítás gyermekkorban: hiányok, csapdák, új törekvések

A szervezők a változtatás jogát fenntartják.